Spitalul modular din Pipera se deschide astăzi. Rectificare bugetară, așteptată la ședința CGMB din această după-amiază

12 oct. 2021
126 Afișari
Spitalul modular din Pipera se deschide astăzi. Rectificare bugetară, așteptată la ședința CGMB din această după-amiază
Spitalul modular din București închis, vital în acest moment, pentru care Gabriela Firea îi cere intervenția lui Nicușor Dan

Spitalul modular de la Pipera va putea primi marți seara primii pacienți bolnavi de Covid-19, a anunțat ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila.

Spitalul modular de la Pipera, a cărui deschidere parțială era anunțată zilele trecute de Raed Arafat, va fi deschis în cele din urmă marți seara. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, într-o declarație susținută în timpul vizitei la unitatea modulară din Pipera.

Ședință CGMB pentru rectificare bugetară

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că la ședința din această după-amiază de la Consiliul Municipal al Municipiului București se va decide o rectificare bugetară prin care vor fi alocați bani unității mobile.

CGMB se va reuni în ședință de la ora 16.00.

Duminică, atât Raed Arafat cât și prim-ministrul interimar Florin Cîțu s-au aflat într-o vizită-fulger la unitatea din Pipera. Ambii au declarat că primii pacienți vor putea fi aduși de marți, iar pe parcursul săptămânii vor fi spitalizați o sută de pacienți.

374 de paturi conectate la oxigen vor fi disponibile în spitalul modular din Pipera.

Un specialist, după evaluarea unității modulare de la Pipera, a găsit multiple probleme

Arhitecta Raluca Şoaita, citată de Republica.ro, a evaluat anul trecut containerele, încercând sa ajute primăria, și a constatat că:

* Ansamblul nu dispune de sistem de ventilație absolut necesar pentru o astfel de funcțiune.
* Rețeaua de apă și canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheț
* Din punct de vedere al temperaturii interioare, ansamblul nu dispune de sistem de încălzire, ci doar de un sistem de aer condiționat, care nu face față în perioada rece, mai ales că nu există izolație a containerelor.
* Ansamblul nu dispune de rețea de gaze medicale.
* Fiind localizat în afara unui spital general, toate funcțiunile conexe – laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie, spații tehnice, etc. nu sunt asigurate.
* Containerele, având o lățime de aproximativ 2,6m și câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unități de terapie intensivă.
* Ușile au doar 90cm lățime și prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienților imobilizați este imposibilă)
* Nu există centrală termică, apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi. Și lista e lungă, iar povestea e asemănătoare și la Lețcani.

Raluca Şoaita este fondatoarea TESSERACT ARCHITECTURE, un studio de arhitectură specializat în arhitectură de spitale şi clinici medicale din România şi unul dintre foarte puţinele cu acest profil din Europa Centrală şi de Est.

Tags:
Cookies