Spitalul Militar, dezinfectanţi de aproape 300.000 de lei de la Hexi Pharma în 2015

de:
10 mai 2016
1 Afișari
Spitalul Militar, dezinfectanţi de aproape 300.000 de lei de la Hexi Pharma în 2015

Spitalul Militar „Carol Davila” are două contracte cu Hexi Pharma, pe anul 2015, în valoare de apropae 300.000 de lei, pentru dezinfectanţi, potrivit anunţurilor de atribuire de pe SEAP, însă reprezentanţii spitalului spun că nu au folosit de ani de zile dezinfectanţi Hexi Pharma pentru suprafeţe şi instrumentar, singurele produse Hexi Pharma fiind „săpun dezinfectant şi de tegument”, scrie Mediafax.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a încheiat în 2015, cu Hexi Pharma, două contracte în valoare totală de 289.560 de lei, pentru dezinfectanţi, potrivit anunţurilor de atribuire de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Mai exact, este vorba de un contract atribuit în data de 28 iulie 2015 pentru două loturi în valoare totală de 170.400 de lei, şi un alt contract din 21 decembrie 2015, cu trei loturi atribuite în valoare totală de 119.160 lei. Tipul de produse cumpărate de la Hexi Pharma nu sunt cunoscute, fiind trecute cu denumirea generală „dezinfectanţi”.

Mai mult, reprezentanţii spitalului au spus iniţial că „Toate achiziţiile noastre sunt transparente, sunt postate pe SEAP, acolo se pot vedea cantităţile, procedura de achiziţie, tot. (…)Nu ştiu care sunt firmele, dar pentru dezinfectanţi de suprafeţe şi instrumentar Hexi Pharma nu avem sigur, nici înainte de scandal nu am avut„. Ulterior, reprezentanţii spitalului au recunoscut că au produse Hexi Pharma, însă este vorba de „săpun dezinfectant şi de tegument”.

Noi nu mai avem dezinfectanţi de suprafeţe şi instrumentar de la ei (Hexi Pharma), de ani de zile. Avem doar săpun dezinfectant şi de tegument de la ei„, a declarat lt. col Oana Ciobanu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar.

Cu privire la informaţiile conform cărora în spital s-ar folosi spirt pentru dezinfectare, în loc de dezinfectanţi, acelaşi purtător de cuvânt al Spitalului Militar spune că aceste acuzaţii sunt „false şi nefondate”. Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor unde au fost găsite probe neconforme în urma analizelor făcute la laborator (este vorba de procentul de 5% pe care l-a comunicat fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu), iar Spitalul Militar nu se regăseşte pe această listă.

Produsele Hexi Pharma, liderul de piaţă în România, sunt utilizate în majoritatea spitalelor din România. Într-o anchetă realizată de jurnaliştii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obţinute de la angajaţi Hexi Pharma că există inadvertenţe între concentraţia de soluţii dezinfectante din produsele folosite în spital şi ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentraţia reală de substanţă activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă. De asemenea, 5% este concentraţia reală de substanţă activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanţa activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentraţia reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Cookies