Oprescu: Spitalul Foişor,gata la începutul lui 2015.Cum arată primul corp al spitalului.GALERIE FOTO

de:
04 apr. 2014
69 Afișari
Oprescu: Spitalul Foişor,gata la începutul lui 2015.Cum arată primul corp al spitalului.GALERIE FOTO

Corpul B1 al spitalului, care este construit în regim de înălţime subsol+parter+4 etaje, a fost finalizat şi dat în folosinţă. În corpul nou de clădire B1 s-au mutat paturile şi toate circuitele moderne ale spitalului, inclusiv farmacie, laboratoare şi bucătărie. Acum, pacienţii sunt internaţi în saloane moderne, cu baie proprie şi duş.

„Corpul de spital pe care l-am vizitat astăzi a fost construit într-un an de zile, cu tot cu finisaje şi cu dotări. Acesta este unul din spitalele refăcute după principiile de circulaţie în spital cu toate utilităţile moderne. Urmează să se construiască celelalte două corpuri  de clădire, C şi D, parcarea subterană şi, bineînţeles, refacerea şi recondiţionarea clădirii vechi (corpul A). La începutul anului viitor vor fi finalizate lucrările la acest spital”, a anunţat primarul general Sorin Oprescu, după ce a vizitat corpul B1 al Spitalului Foişor.

Prin mutarea paturilor din corpul B, care are 1.000 mp, în clădirea B1 nouă (2.800 mp), se poate demara construirea corpurilor C şi D, păstrând numărul actual de paturi, pe perioada când se vor construi corpurile C ş respectiv D.

În tot acest interval pacienţii pot beneficia de condiţii moderne, din care nu lipsesc circuitele de siguranţă, supraveghere, televiziune, internet wireless şi tot ce poate face comodă staţionarea pacientului pe durata îngrijirii sale, informează Municipalitatea.

Totodată, au fost demarate lucrările de dezafectare a Corpului B (laborator, anatomie patologică, centrală telefonică, vestiar femei şi bărbaţi, camera de gardă, sala gips, garderobă bărbaţi, saloane bolnavi) şi a Corpului C (farmacie, recuperare).

După dezafectare vor începe lucrările de construcţie la Corpurile C şi D, care vor fi construite în regim de înălţime subsol 2 parţial, subsol 1, parter şi 6 etaje.

Valoarea totală a investiţiei este de 141,8 milioane lei, exclusiv TVA, şi acoperă lucrările de construcţii şi montaj şi instalaţiile pentru construcţii-dotări şi echipamente medicale. Potrivit edilului-şef, cei 38 de milioane de euro vin doar de la Primăria Capitalei. „Putem să ne descurcăm, chiar strângând cureaua în anumite zone, pentru ca cele două spitale Gomoiu şi Foişor să fie gata până la sfârşitul anului şi, respectiv, începutul anului viitor. „

În luna martie a anului trecut, au demarat lucrările de reconstrucţie, extindere şi modernizare la Spitalului Clinic de Ortopedie şi Traumatologie Foişor, iar durata lucrărilor este de 24 luni. Proiectul vizează extinderea actualului spital Foişor de la 4.000 mp la 17.000 mp, dublarea numărului de paturi şi creşterea numărului sălilor de operaţie.

Prin noua construcție se va mări capacitatea spitalului astfel: 

♦ numărul de paturi va creşte de la 119 paturi la 247 paturi (241 paturi + 6 paturi fizioterapie)

♦ numărul de săli de operație va creşte de la 5 la 8 săli de operație (Primăria anunță că, prin aceste săli și prin crearea unor săli speciale de preanestezie, se va dubla numărul de operații care se efectuează anual aici) 

♦ va fi creată o secție ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la standarde europene, prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacienților. 

La începerea lucrărilor s-a anunțat că vor fi achiziționate totodată și echipamente de top, în valoare de 41 de milioane de euro. 

CUM VA ARĂTA SPITALUL FOIȘOR LA FINAL:

DETALII TEHNICE

 Ansamblul va fi alcătuit din corpul vechi) și cinci clădiri astfel:

• Corpul A existent (Subsol +Parter +1etaj+Mansarda) care va fi consolidat, restaurat si modernizat. Corpul A se va constitui drept un pilon de continuitate între arhitectura tradiţională şi cea modernă, cât şi drept un filon al tradiţiei actului medical în domeniul ortopediei. Aici se vor afla spaţii administrative, RMN, Radiologie 1, centrala telefonică, Building Managemenz System, săli de cursuri şi demonstraţii, camera cu servere, arhiva şi birourile, Registrul naţional de endoprotezare, spaţii de spitalizare la mansardă, spaţii tehnice şi vestiare personal.

•  Corpul A1 va fi construit pe terenul liber cuprins între Corpul A și Strada Traian. Clădirea va fi structurată pe 3 subsoluri destinate parcării a 74 de autoturisme. Subsolul 3 a fost astfel conformat încât să poată fi utilizat drept adăpost de protecţie civilă în caz de necesitate.

• Corpul B1 (S+P+4E) spre Strada Pop de Băseşti – finalizat. Acest corp adăposteşte spaţii de spitalizare la etajele cu 1, 2, 3 şi 4, cu câte 15 paturi pe nivel, staţia centrală de producere gaze medicale (oxigen, aer comprimat, vacuum), rezerva de butelii de oxigen, farmacie, laborator, vestiare personal cu grupuri sanitare, bloc alimentar. 

• Corpul D (S+P+4E+5-6E retras) și Corpului C (S2partial +S+P+2E) care vor avea următoarele funcţiuni: la subsol – prosectura şi laboratorul de anatomie patologică, staţie de sterilizare, staţie de spălare, dezinfectare paturi şi cărucioare, ateliere, depozite, spălătorie, o staţie de epurare ape uzate şi spaţii tehnice; la parter – fizioterapie, kinetoterapie, laborator imagistică (computer tomograf, radiologie), sală gipsare, spaţii pentru stocarea temporară a deşeurilor, grup electrogen, curte interioară, curte de serviciu; spaţii de spitalizare la etajele 1, 2 şi 3 prevăzute cu grup sanitar propriu; la etajul 4 – zona ATI cu 24 paturi (compusă din 3 secţii cu câte 8 paturi fiecare), vestiare filtru şi spaţii anexă specifice; la etajele 5 şi 6 – blocul operator alcătuit din 4 săli de operaţie pe nivel, prevăzute fiecare cu spaţii pentru pregătirea pacienţilor, pregătirea chirurgilor, evacuarea pacienţilor şi evacuarea deşeurilor. De asemenea, au fost prevăzute vestiare filtru pentru personalul medical, camera de trezire pentru 

• Corpul B2 (S+P) spre B-dul Ferdinand și spre Strada Iancu Căpitanu. Acest corp va avea la parter zonă de internări, în timp ce subsolul va adăposti spaţii tehnice (centrala termică).

Totodată, aici se vor mai amenaja 1.137 mp de spații verzi și o parcare cu 84 de locuri.

Spitalul Foişor este singurul spital de stat de ortopedie din ţară, fiind de altfel unul dintre cele mai performante spitale de profil din România, potrivit Primăriei Capitalei.

Actuala clădire A a Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foișor” a fost atestată în anul 1892. Din momentul atestării şi până în anul 1948 a găzduit Policlinica „Regina Elisabeta” pentru combaterea TBC-ului osteoarticular. Ulterior, a devenit spital de TBC Osteoarticular din 1948, prin construcţia corpului B.

Deşi clădirea A (prima construită pentru funcţia de policlinică) beneficiază de subsoluri şi fundaţii, clădirea B a fost executată în 1948 fără fundaţii, fapt realizat la momentul expertizării, existând riscuri majore de calamitate. Iniţial corpul B a suferit un proces de igienizare a circuitelor pentru a putea funcţiona, nefiind fonduri pentru consolidări la acel moment. De atunci şi până în prezent au fost trataţi peste 20.000 de pacienţi, fiind operaţii cu intervenţii chirurgicale majore.

În locul clădirii B se construieşte un spital modern cu săli de intervenţii chirurgicale cu facilităţi adecvate patologiei abordate care necesită înaltă tehnologie.

Cookies