Primul transplant pulmonar de la finalul pandemiei de COVID-19 a avut loc la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București. Acesta este al zecelea transplant de acest fel realizat de medicii spitalului, care solicită autorităților să realizeze Centrul de transplant multiorgan, un proiect inclus în PNRR care ar fi un centru unic în estul Europei.
Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București a găzduit primul transplant pulmonar de la încheierea pandemiei de COVID-19 încoace, acesta fiind totodată și al zecelea transplant pulmonar al institutului, potrivit informațiilor transmise de managerul spitalului, prof. dr. Narcis Copcă.
De asemenea, managerul spitalului a transmis un apel către Guvern, pentru ca autoritățile și conducerea spitalului să găsească o soluție pentru a începe proiectul Centrului de transplant multiorgan, acesta este trecut în PNRR drept proiect matur, ceea ce înseamnă că este vorba despre cea mai avansată treaptă pentru un proiect. Mai mult, un astfel de centru ar permite medicilor să realizeze simultan orice tip de transplant de organ, fiind unicat în estul Europei.
„Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a efectuat cu succes al 10-lea transplant pulmonar – primul post pandemie. Facem un apel susţinut către Guvernul României de a găsi împreună rapid soluţia pentru demararea Centrului de transplant multiorgan-proiect matur, cel mai avansat din cele aprobate în PNNR – Importanţa unui Centru care realizează simultan orice tip de transplant de organ este atât medicală dar este unică în Estul Europei prin complexitatea şi dedicarea unei echipe”, a transmis Narcis Copcă.
Înainte de acest transplant, ultimul transplant pulmonar realizat la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a avut loc în luna octombrie a anului trecut. Totuși, au existat și încercări nefinalizate de transplant – 3 la număr, care au eșuat din cauza faptului că fie organele nu au fost compatibile, fie pacienții respectivi nu au fost eligibili pentru transfer.