Spitalele Gomoiu, Filantropia şi Cantacuzino, finanţare europeană în valoare de 9 milioane de euro

de:
28 dec. 2017
0 Afișari
Spitalele Gomoiu, Filantropia şi Cantacuzino, finanţare europeană în valoare de 9 milioane de euro

„În ceea ce priveşte Spitalul de copii Victor Gomoiu, se va derula un program dedicat îmbunătăţirii calităţii vieţii copiilor cu boli rare (în valoare de aproape 3 milioane de euro). Spitalul Filantropia va beneficia de fonduri dedicate perfecţionării pentru gestionarea marilor urgenţe de sarcină şi naştere (în valoare de peste 1,3 milioane de euro). Spitalul Cantacuzino a depus trei cereri de finanţare, două dintre acestea fiind contractate: un program de pregătire pentru screening-ul şi depistarea precoce a cancerului de col uterin (în valoare de 1,4 milioane de euro) şi un program dedicat pregătirii specialiştilor din domeniul diabetului (în valoare de 1,2 milioane de euro).Totodată, spitalul are în proces de contractare un program de formare medicală pentru sănătatea femeii şi copilului (în valoare de peste 2 milioane de euro)”, a precizat primarul general cu ocazia semnării contractelor de finanţare la sediul PMB.

Gabriela Firea a mai anunţat semnarea de către Primăria Capitalei a unui acord de colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în vederea susţinerii implementării şi monitorizării proiectelor finanţate din fondurile structurale şi de investiţii europene.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, prezent la sediul Municipalităţii, a evidenţiat că proiectele câştigate de către cele trei spitale reprezintă 10% din întreaga alocare financiară la nivel naţional.

„Începând din luna ianuarie – semnăm vineri finanţarea – sunt disponibile fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea ambulatoriilor, cu sumă cuprinsă între 100.000 – 2.000.300 de euro. Este o finanţare, de asemenea, la nivel naţional, unde principalii beneficiari sunt primăriile şi spitalele din subordinea acestora. Aşteptăm proiectele dumneavoastră, cât şi ale celorlalţi domni primari din ţară, ca să le putem finanţa pe parcursul anului 2018”, a mai spus el.

Doina Pleşca, manager al Spitalului de copii Victor Gomoiu, a evidenţiat că medicina modernă presupune implicarea multor specialităţi.

„Bolile rare reprezintă o prioritate europeană şi ar trebui să fie şi în România. Proiectul vizează îmbunătăţirea calităţii, printr-un diagnostic precoce în cazul acestor copii, printr-un management atent şi nu în ultimul rând inserţia socială a acestor copii. (…) Vor fi schimburi de experienţă făcute în mai multe ţări europene, pentru că noi de fapt trebuie să ţinem pasul cu tot ceea ce este nou în lumea europeană. Nu în ultimul rând, prin acest proiect intenţionăm să realizăm un centru de excelenţă foarte dotat, cu echipament medical de ultimă generaţie, care să vină în sprijinul acestor copii”, a declarat ea.

Prof. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului Filantropia, a reliefat că proiectul vizează formarea unei echipe tinere, cu educaţie dobândită în ţările avansate medical din Europa. El a menţionat că pregătirea se adresează medicilor specialişti şi moaşelor din întreaga ţară şi se va desfăşura pe parcursul a 30 de luni într-un centru de simulare din Capitală.

„Proiectul se adresează medicilor şi moaşelor – nu doar din Bucureşti, ci din întreaga ţară – şi îşi propune să instruiască aceste categorii într-un domeniu al urgenţelor medicale, care sunt puţin întâlnite în practică. E vorba de ceea ce se accentuează azi în educaţia medicală, şi anume formarea prin simulare. Este o lecţie învăţată din aviaţie. Riscurile în aviaţie au devenit foarte mici pentru că se fac simulări care să poată permite personalului să le gestioneze eficient şi prompt”, a spus el.

Dr. Cristian Posea, director medical al Spitalului Cantacuzino, a vorbit la rândul său despre finanţările vizate.

„Proiectele se referă în principal la trei teme destul de grele ale medicinei româneşti. Primul ar fi piciorul diabetic şi o colaborare cu chirurgia. A doua temă ar fi depistarea cancerului de col uterin şi formarea celor care îl pot depista din timp. (…) Al treilea este proiectul meu de suflet, ‘Mama şi copilul’, un proiect mare şi generos, dar aş vrea să scriu un capitol mai rar întâlnit, despre endometrioză şi fertilitate, deoarece ştim că infertilitatea este de asemenea o temă cu care România se confruntă”, a spus el.

Cookies