Spitalele din Bucureşti nu pot face faţă unui cutremur major cu mii de victime

de:
03 nov. 2015
0 Afișari
Spitalele din Bucureşti nu pot face faţă unui cutremur major cu mii de victime

Un studiu făcut de experţi arată că, în cazul unui cutremur de magnitudine 8 în Bucureşti, cu peste 3.000 de victime, spitalele ar fi depăşite de situaţie. „Capacitatea de spitalizare a tuturor spitalelor de urgenţă din Bucureşti este de 24,7 victime pe oră. Capacitatea de transport, ambulanţe, SMURD, ambulanţe private, dacă le pui pe toate să transporte, vor face cozi la spitale, pentru că spitalele au capacitatea mult mai mică”, spune Nicolae Steiner, expert internaţional NATO pentru medicina de dezastru, citat de Digi24.

Oficial, în Capitală şi în judeţul Ilfov sunt 154 de locuri în spitale pentru persoanele care au suferit arsuri şi doar 178 de paturi pentru pacienţii care trebuie internaţi la terapie intensivă.

„Sunt spitale care au, depinde de profilul spitalului, care au cinci locuri sau spitale care 20 sau 30, cum este spitalul Floreasca, de exemplu”, spune Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Spitalul Militar are 21 de paturi pentru terapie intensivă, iar Grigore Alexandrescu 20.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne: „Dacă, Doamne fereşte, o să avem o mie de răniţi grav, gândul va fi la redistribuirea lor în ţară, iar acest lucru se face folosind avioane militare, folosind ambulanţe pentru multiple victime”.

Nicolae Steiner, expert internațional NATO pentru medicina de dezastru: „Un bolnav intubat care trebuie neapărat pus pe respirație artificială, instrumentală, în cât timp îl transporți, cum, unde îl transporţi? Trebuie să te bazezi pe locurile din momentul de faţă din Bucureşti”.

Cristian Nițescu, director medical la Spitalul de Arși: „Se pot face spitale de campanii. Și în alte țări, nu cred ca e pregatita nicio țară să aiba 5.000 de locuri să aștepte un dezastru”.

Dotarea spitalelor (paturi pentru terapie intensivă)

Spitalul de Urgenţă Floreasca – 53 de paturi

Spitalul de Urgenţă Bagdasar – 40 de paturi

Spitalul Militar – 21 de paturi

Spitalul Sfântul Pantelimon – 25 de paturi

Spitalul Grigore Alexandrescu – 20 de paturi

Spitalul de Arşi – 15 paturi

Spitalul Elias – 30 de paturi

Spitalul Sfântul Ioan – 26 de paturi.

Cookies