ȘTIRI

Spitale bucureştene: „Avem citostatice. Lipsesc unul-două care nu se fabrică, avem înlocuitori”

Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, precizează, într-un comunicat remis vineri mediafax.ro, că stocul de Citarabina a fost epuizat, iar ultimul flacon de Alexan (Cytarabinum-Cytosar) 100 mg a fost eliberat de farmacia unităţii marţi, 22 ianuarie.

Citarabina (Cytarabinum) este un medicament citostatic folosit cu precădere în tratamentul leucemiilor acute, dar şi în alte boli hematologice maligne şi la transplantul medular.

Medicamentul a fost achiziţionat de I. C. Fundeni, fără discontinuităţi, până în septembrie 2012.

„Vineri, am achiziţionat medicamentul Citarabina Kabi (150 de flacoane de 1g, 50 de 2 g, 200 de 500 mg) datorită faptului ca medicamentul a îndeplinit condiţiile de punere pe piaţă vineri. Menţionăm că în farmacia I. C. Fundeni există toate medicamentele citostatice din programul de oncologie, cu o singură exceptie, medicamentul 5-Fluoro-Uracil, a cărui producţie se va relua din februarie 2013. Exista încă o situaţie specială cu unele dintre citostaticele folosite în transplant medular, care nu se află în piaţa românească şi pentru care am făcut demersuri separate la Unifarm”, a precizat managerul instituţiei.

La Spitalul Clinic Colţea, care are o cazuistică importantă onco-hematologică, există probleme doar în ceea ce priveşte aprovizionarea cu Fluoruracil si Cytosar. Problema, cunoscută la nivel naţional, este legată de lipsa producţiei, de mai mult de un an.

Potrivit conducerii Spitalului Colţea, în 2012, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, a fost trimis în două rânduri necesarul lunar pentru aceste două medicamente.

„Ni s-a transmis că aceasta problemă va fi rezolvată de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Unifarm. Pentru pacienţii care au regimuri de tratament incluzând medicamentele mai sus menţionate, s-a recurs la scheme alternative”, a precizat sursa citată.

Începând din 2013, datorită specificului curativ, Programul naţional de oncologie va fi finanţat numai de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sumele prevăzute în bugetul de asigurări sociale de sănătate sunt de 1.031.000.000 de lei, s-a arătat într-o notă a Ministerului Sănătăţii (MS), prezentată Executivului.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul va modifica Legea sănătăţii, pentru a permite ministerului de resort să majoreze capitalul social al Unifarm, şi va împrumuta din Trezorerie 800.000 euro pentru achiziţionarea în avans a tuturor medicamentelor necesare pentru programele oncologice.

Potrivit MS, „criza” medicamentelor oncologice este generată de discontinuitatea în aprovizionarea unităţilor sanitare publice, pe fondul lipsei de interes a producătorilor şi distribuitorilor pentru produse ieftine, dar şi de preţurile foarte mari ale unor tratamente, chiar peste 1.500 euro doza.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button