Mare bal, mare! Eleganță, extravaganță și bun gust la Palatul Bragadiru, în această toamnă.
Vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, începe cea de-a 8-a ediție a Balului Bucureştiului Interbelic, eveniment de gală organizat de Fundaţia Calea Victoriei, care se va desfăşura într-una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului de altădată, Palatul Bragadiru.
“Aţi visat vreodată să trăiţi într-o lume în care sunt organizate serate dansante, baluri fastuoase la care doamnele merg îmbrăcate în rochii retro elegante, împodobite cu şiraguri de perle şi pene, iar domnii cu joben poartă smoking-uri elegante şi ceasuri cu lanţ de aur?”
Despre o idee simplă care s-a transformat într-un mare bal, mai jos, interviu cu Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei.
“Balul Bucureştiului Interbelic îţi oferă minunata şansă să trăieşti o seară în atmosfera anilor ’20 – ’30, să asculţi jazz, să dansezi pe ritmuri de foxtrot, charleston sau tango şi să intri în povestea unor personaje de acum 100 de ani, într-o companie selectă. Ne vom bucura de socializare, de atmosfera ludică cu parfum vintage, de o călătorie memorabilă în perioada cosmopolită în care Bucureştiul era supranumit Micul Paris, în decorul spectaculos al Palatului Bragadiru, atât în sala mare de bal, cât şi pe terasa răcoroasă şi înverzită”, anunță Fundația Calea Victoriei.
Programul include momente de dansuri retro, scenete comice din Bucureştiul de altădată, muzică live cu Raluca Dumitrescu, demonstraţii de dansuri interbelice care vor prezenta paşii şi ritmurile de odinioară participanţilor, precum şi masa festivă, sub formă de bufet, cu gustări şi băuturi.
Vestimentaţia participanţilor la bal va fi de inspiraţie interbelică, doamnele şi domnişoarele sunt invitate să poarte rochii flapper, charleston din anii ’20, sau rochii lungi din anii ’30, care marchează formele corpului, machiaj smokey eyes, coafuri bob şi accesorii cochete, iar domnii pot purta frac sau costum negru de seară. Cele mai inspirate costume şi cei mai buni şi dezinvolţi dansatori vor fi premiaţi în cadrul Balului Bucureştiului Interbelic cu daruri alese.
B365.ro: Balul Bucureștiului Interbelic este cel mai longeviv și mai frumos eveniment dedicat vremurilor de altădată. Cum a devenit un proiect emblematic pentru Fundația Calea Victoriei?
Sandra Ecobescu: Este cu siguranță unul dintre cele mai iubite proiecte ale Fundației Calea Victoriei, aș spune că este comparabil cu Concertul de Anul Nou. La Balul Bucureștiului Interbelic lumea este fericită, pentru că participă la un eveniment interactiv, dinamic. Spre deosebire de un spectacol unde publicul stă pe scaun, bucureștenii pot dansa, se pot costuma, pot să intre în atmosferă.
B365.ro: De ce avea nevoie Bucureștiul de un bal în căutarea timpului pierdut?
Sandra Ecobescu: Balul vine în continuarea tuturor proiectelor noastre legate de istoria Bucureștilor. Balul Bucureștiului interbelic a apărut efectiv ca un copil al cursurilor noastre legate de istoria orașului. Încă din anul 2008, am început conferințele cu doamna academician Georgeta Filitti despre istoria Bucureștilor. Am fost primii care au organizat tururi ghidate în București și acum ne bucurăm că există multe asociații care fac aceste tururi și astfel învățăm să privim orașul cu alți ochi. Nu ne mai uităm doar pe unde călcăm sau după ce autobuz să luăm, privim și în sus înspre clădiri și monumente. Acest bal este ca o declarație de dragoste pentru București, o încercare de a ne întoarce în niște vremuri mai grațioase. Vremuri în care lumea, mai ales cea din clasele de mijloc, avea mai multă răbdare și mai mult timp să se bucure în tihnă de întâlnirea cu celălalt, de dans, de muzică, de un decor elegant. Cumva, noi ne întoarcem în trecut pentru a ne imagina, în joacă și cu mijloacele din ziua de azi, cum ar fi fost un bal în anii ’20, ’30, în Bucureștii de altădată.
B365.ro: Eleganță, extravaganță și bun gust. Practic este o călătorie în căutarea bunului gust dispărut? În Bucureștiul zilele noastre bunul gust este tot mai rar.
Sandra Ecobescu: Cred că în acele vremuri existau mai multe reguli stricte legate de etichetă, nu numai în București, ci în întreaga lume. Erau niște linii trasate mai clar și în ceea ce privește vestimentația de zi, de seară, de gala sau cea obișnuită, cotidiană. Totodată era respectat un cod al bunelor maniere. În ziua de astăzi, în toată lumea, lucrurile stau diferent. Înainte, pur și simplu, era o altă dinamică a vieții, nu exista această grabă nebună impusă de tehnologie, de toate gadgeturile, de mașini de mare viteză. Erau puține automobilele în București, viața avea alte rosturi. Ce este foarte frumos este faptul că cei care participa la bal intră de fiecare dată în poveste. Fie că închiriază sau își improvizează costumele sau folosesc elemente vechi din costumația bunicilor, atmosfera este de fiecare dată foarte liniștită și oamenii parcă au alte maniere. Aceeași oameni repeziți pe care îi regăsim pe străzi, la metrou sau în mall, în momentul în care poartă vestimentația retro au o altă prestanța și se transformă; mereu am văzut această transformare.
Sandra Ecobescu: Bucureștenii intră în aceste roluri și își doresc foarte mult să se bucure de câteva ore de bal. Nu există un regizor pentru acest film, ei nu primesc un rol de interpretat. Oamenii au văzut filme, au citit cărți, cei pasionați de București au informații despre perioada Art Deco modernistă a orașului, și cumva recreează atitudini, gesturi și stări imprimate în mintea și în sufletul lor. Domnii sunt foarte galanți iar doamnele devin grațioase și foarte încântate că sunt admirate în costume de epocă. Avem întotdeauna dansatori profesioniști care ne arată pașii de dans din anii interbelici, foxtrot, charleston sau tango. Fiecare poate să încerce să intre în pași de dans în atmosfera Micului Paris, cu curajul, talentul și cunoștințele pe care le are.
B365.ro: Cum a crescut Balul Bucureștiului Interbelic și care este publicul său?
Sandra Ecobescu: Inițial, organizam evenimentul în fiecare an, apoi am început să-l facem o dată la doi ani. A fost o pauză în pandemie și acum este pentru prima dată când reluăm Balul, după pandemie. Balul Bucureștiului Interbelic a fost inițiat împreună cu partenerii noștri foarte valoroși de la Palatul Cercul Militar Național, a fost gândit împreună cu ei. Acum, Palatul Cercului Militar Național fiind în renovare, am fost nevoiți să găsim un alt spațiu și acesta este Palatul Bragadiru, un alt loc emblematic pentru Bucureștiul de altădată.
Palatul Bragadiru are o sală de dans foarte mare și o terasă, ceea ce este un avantaj. Fiind vremea încă frumoasă în luna septembrie, putem să ne bucurăm și de terasă. Participanții la Balul Bucureștiului Interbelic sunt oameni pasionați de istoria Bucureștiului, de tot ceea ce ține de zona retro, vintage, și de o altfel de experiență. Este un eveniment care presupune o punere în scenă și o atmosferă spectaculoasă.
B365.ro: Fundația Calea Victoriei este o academie, o școală alternativă, în care promovați patrimoniul material și imaterial al Bucureștiului. Aveți lectori de mare valoare, dar și programe de mentorat și lectori tineri masteranzi. Ați reușit să faceți ce v-ați propus pentru viața culturală a Bucureștiului?
Sandra Ecobescu: Nu știu dacă am făcut chiar tot, dar 80-90% din ceea ce am visat, am reușit. Unele lucruri le-am făcut cu ușurință, altele cu anumite greutăți inerente oricărei activități culturale care se autosusține, avem sponsori pe anumite proiecte doar ocazional. Tururile prin București încep în fiecare primăvară și se termină când vremea devine rece. Conferințele cu doamna academician Georgeta Filitti au continuat, chiar acum avem o serie de conferințe despre palatele de pe Calea Victoriei. Să poți să deschizi fiecare mare palat de pe Calea Victoriei presupune un efort deosebit. Pe 23 septembrie, chiar a doua zi după Bal, istoricul și academicianul Georgeta Filitti va susține o conferință la Academia Română despre povestea și istoria acestei instituții. Ne-am propus să oferim Bucureștiului evenimente culturale, cursuri din domenii umaniste, să ridicăm puțin nivelul în ceea ce privește educația alternativă, și eu zic că am reușit. Acest fapt cel mai bine îl poate povesti și certifica publicul nostru, este vorba de mii de oameni care participă la cursurile și la evenimentele noastre.
„La fiecare ediție a Balului Bucureștiului Interbelic sunt uimită de faptul că o idee chiar poate să devină realitate, dacă crezi mult în ea“
B365.ro: Ce vă place cel mai mult la Balul Bucureștiului Interbelic? A fost ideea dumneavoastră.
Sandra Ecobescu: Atmosfera și felul în care oamenii pășesc și intră la bal, într-un spațiu distins. Mie îmi plac mult filmele de epocă, filmele a căror acțiune se întâmplă în perioada interbelică. Ideea Balului mi-a venit uitându-mă la Midnight in Paris, Marele Gatsby și multe alte filme. De la o idee s-a ajuns la un mare bal, la care vin sute de oameni, și pot intra în poveste ca în Midnight in Paris. Iata că avem și un Midnight in Bucharest absolut extraordinar. La fiecare ediție a Balului Bucureștiului Interbelic sunt uimită de faptul că o idee chiar poate să devină realitate, dacă crezi mult în ea.
….
Evenimentul este organizat de Teatrul Godot şi The Great Hill, parteneri ai Fundației Calea Victoriei.
Detalii pe fundatiacaleavictoriei.ro iar bilete pe teatrulgodot.ro.