Speranțe mari pentru cartierele Militari, Crângași, Giulești, Grivița și bulevardul Ion Mihalache. Cele două CET-uri oprite vor furniza apă caldă și căldură

28 oct. 2021
679 Afișari
Speranțe mari pentru cartierele Militari, Crângași, Giulești, Grivița și bulevardul Ion Mihalache. Cele două CET-uri oprite vor furniza apă caldă și căldură
Speranțe mari pentru cartierele Militari, Crângași, Giulești, Grivița și bulevardul Ion Mihalache. Cele două CET-uri oprite vor furniza apă caldă și căldură

Locuitorii cartierelor Militari, Crângași, Giulești, Grivița și bulevardul Ion Mihalache primesc speranțe de la CET-urile oprite în acest moment: Vest Energo și CET Grivița.

Cele două CET-uri din nord-vestul Capitalei, Vest Energo și CET Grivița, promit furnizarea agentului termic în câteva zile, de la 1 noiembrie. Astfel, locuitorii cartierelor Giulești, Militari, Crângași, Grivița și zona bulevardului Ion Mihalache, până aproape de Piața Victoriei, vor putea primi din nou apă caldă și căldură, la parametri optimi.

Bucureștenii din zona de nord-vest a Capitalei primesc, de la începerea furnizării căldurii în București, în calorifere și la robinete, ceea ce în limbaj popular se numește apă călâie. Motivul este distanța prea mare pe care o parcurge agentul termic către consumatori, întrucât cele două CET-uri de proximitate – Vest Energo și CET Grivița – sunt oprite. Acestea nu au mai furnizat agent termic în rețea din cauza majorării prețului la gaz, dar și a datoriilor Termoenergetica.

Repornirea centralelor termoelectrice: CET Grivița și Vest Energo

Directorii celor două CET-uri au declarat, într-un răspuns către Hotnews, că își vor relua activitatea după 1 noiembrie, când ANRE va aviza majorarea tarifului de producere a gigacaloriei, cauzată de creșterea prețului la gaz, dar și după ce Termoenergetica își va plăti datoriile, în total circa 30 milioane lei, plus un rest de 30 de milioane lei de la vechiul RADET.

Astfel, cartierele Grivița, Militari, Crângași, Giulești, și Bulevardul Mihalache vor primi zilele următoare căldură și apă caldă la parametri optimi. „ELCEN nu poate suplini lipsa celor două CET-uri din cauza stării precare a rețelei de termoficare. Din cauza acestor piederi, presiunea este foarte mică și nu mai ajunge apa fierbinte”, a explicat pentru HotNews.ro directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

CET-urile care funcționează acum în București

În prezent, în București funcționează patru CET-uri Grozăvești, Progresu, SUD și Vest, toate livrând energie termică. „Livrăm cât ne cere Termoenergetica. Nu este foarte frig afară, de asta nu vorbim de capacitate maximă. Nu este vina noastră, este din cauza rețelei foarte vechi”, a declarat și administratorul judiciar al ELCEN, Adrian Tudora.

Imagine: CET Vest Energo
Imagine: CET Vest Energo

CET Grivița: Încercăm să reluăm furnizarea de la 1 noiembrie

La 1 septembrie, când trebuia pus CET-ul în funcțiune, datoria Termoenergetica era de circa 14 milioane lei, iar între timp a fost plătită o parte. Directorul spune că după 1 noiembrie CET-ul ar putea fi pornit.

Vest Energo: Dacă avem gaz, am dat foc, într-o oră livrăm apa caldă și căldură

CET-ul privat Vest Energo furnizează apă caldă și căldură pentru 60.000 de apartamente din București.

„Noi suntem cu arma la picior, dacă avem gaz am dat foc și gata, într-o oră livrăm apa caldă și căldură la populație”, a declarat pentru Hotnews Costel Bucur, directorul CET-ului.

CET-ul și-a oprit producția la începutul lunii din cauza problemelor financiare cauzate de creșterea prețului la gaze, dar și a datoriilor de peste 50 milioane lei pe care fostul RADET și Termoenergetica le au către firmă.

Directorul CET-ului spune că își dorește să reia furnizarea de la 1 noiembrie, însă depinde de plata datoriilor Termoenergetica și de deciziile luate de Parlament și Guvern privind gazul.

 

Cookies