Spectacole CNDB: Care-i treaba?

de:
07 mart. 2011
1 Afișari
Spectacole CNDB: Care-i treaba?

10 – 15 martie 2011
Curator Manuel Pelmus
Proiect finantat si sustinut de CNDB
Eveniment desfasurat in cadrul proiectului Making of
Centrul de Introspectie Vizuala
Str. Biserica Enei 16, sector 1, Bucuresti
www.pplus4.ro

Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) se muta! Dar nu de bunavoie. Concomitent cu aceasta mutare fortata, Centrul de Introspectie Vizuala (CIV) a invitat CNDB sa participe in cadrul proiectului Making of. Timp de sase zile CNDB se muta cu haine, obiecte si idei in spatiul CIV si se va face auzit in cadrul platformei de dezbateri, initiata de coregraful Manuel Pelmus.

Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) isi pierde sediul actual. CNDB si dansul contemporan romanesc intra din nou in provizorat. Ca in orice spectacol, evacuarea CNDB a avut parte de multe repetitii. Repetitiile au folosit masiv material dramatic si au epuizat deja multe registre de expresie de la indignare, refuz, la victimizare, revolta, acceptare. Programul propus in aceste sase zile, nu se doreste a fi o retrospectiva CNDB. Isi doreste, mai degraba, sa se adreseze momentului prezent, integrand anumite pozitii din trecutul CNDB pe care le considera importante. Fara glorificare, dar recuperand, macar la nivel simbolic, lucrurile remarcabile care s-au petrecut in acesti cinci ani. CNDB a insemnat discurs, cercetare, dezbatere, atitudine si un spatiu-platforma care a gazduit si a asumat proiecte si pozitii fragile care nu-si gaseau locul niciunde. (Manuel Pelmus)

Program:
Joi 10 martie
17.00-20.00 – Arhiva sonoră a CNDB (în lucru)
Inregistrari realizate de Anamaria Pravicencu si Catalin Matei in perioada septembrie 2010 – februarie 2011. Instalatie sonora de Eduard Gabia.

20.00 – Inchiderea oficiala
20.00 – Dan Perjovschi pus la zid (sau, de ce nu a rezistat, totusi, “zidul de rezistenta?”)
“Cum e mai bine sa fii? Privat (dar nesigur), independent (dar sarac), asociativ (fara nume), sponsorizat (dependent) de stat (birocratic), hai-hui, alternativ, critic, contra, indiferent, speculativ, tactic, incapatinat, singur?” Dan Perjovschi

Vineri 11 martie – Art in the End Times
17.00 – 19.00 – Arhiva Sonora a CNDB (in lucru)
19.00 – prezentare Bogdan Ghiu

Sambata 12 martie
17.00 – 19.00 – Arhiva Sonora a CNDB (in lucru)
19.00 – Miercurea lejera – idei afirmate performativ – un concept de Maria
Baroncea si Edi Gabia
„Miercurea lejeră” propune un tip de spectacol in timp real, in care orice elaborare sau prestabilire este exclusa. In „Miercurea lejera” coregrafii vin cu laboratorul lor de preocupari si demersuri intime si il expun in fata celor dispusi sa participe la afirmatii si interogatii libere, lipsite de constrangerile si stresul unui spectacol lucrat o perioada pentru a avea premiera intr-o anumita seara.

Duminica 13 martie
17.00 – 19.00 – Arhiva Sonora a CNDB (in lucru)
19.00 – Maneaua ca tradare nationala cu Anca Giurchescu (etnocoreolog) si Speranta Radulescu (etnomuzicolog)
20.30 – Adrian Schiop despre cum au ingropat elitele Romaniei manelele.
Pentru ca au sustinut cursul “Maneaua ca Fenomen” la Conservatorul din Bucuresti, Speranta Radulescu s-a ales cu o plangere penala pentru tradare! Alaturi de Speranta Radulescu o regasim pe rafinata Anca Giurchescu, care incearca sa analizeze gramatica miscarii din dansul de manele. Adrian Schiop este scriitor si a locuit o perioada in cartierul Ferentari. Articolul sau “Cum au ingropat elitele Romaniei manelele” a avut un record de comentarii pe site-ul “CriticAtac” si a starnit discutii aprinse.
Despre muzica, elite, dans, cocalari si complexele culturale si sociale ale romanilor.

Luni 14 martie
17.00 – 19.00 – Arhiva Sonora a CNDB (in lucru)
19.00 – Ce-ati facut in ultimii cinci ani?
O discutie despre trecutul artistic al CNDB. Participa: Adriana Gheorghe, Iulia Popovici, Mihaela Michailov, Gina Serbanescu si Oana Stoica.
CNDB era acuzat recent ca se comporta ca un ONG si “face prea mult experiment si nu se mai danseaza”, in timp ce criticul austriac Helmut Ploebst numea coregrafia romaneasca “avangarda Estului”. Dar critica din Romania cum vede dansul made in RO?

Marti 15 marti
17.00-19.00 – Arhiva Sonora a CNDB (in lucru)
19.00 – “Low budget, High enthusiasm” Cine are nevoie de serviciu public?
Se pare ca obisnuita lipsa de resurse pentru arta contemporana devine conditia sa aproape naturala. Exploatarea si auto-exploatarea artistilor domina prezentul si activitatea artistica a multora. Vom vorbi despre toate asta, rugind, totodata, cativa artisti sa se auto-exploateze pentru noi.
21.00 –Cum stau lucrurile? cu Alexandra Pirici si Vlad Stoica-Basalici
N.A.I.B.A. intr-o dezbatere despre lucrurile care conteaza cu adevarat si masura in care conteaza ele.
(N.A.I.B.A. -> Alexandra Pirici + Vlad Basalici)
22.00 – Ultima noapte de dans, intaia noapte de…I.D. Resurrection cu Paul Dunca

–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Making of se concentreaza asupra constructiei unei platforme deschise de socializare si dialog ce-si propune sa incurajeze relatiile intre subiecti prin intermediul practicilor artistice participative. Principalul interes este de a vedea cum si cu ce mijloace legaturile si schimbul de informatii intre participanti ajung sa genereze proiecte artistice. Making of este dedicat documentarii etapelor intermediare, a surselor si metodelor prin care aceste proiecte iau nastere. Astfel, Making of dezvaluie procesul de cercetare, circumstantele, ideile, atitudinile celor invitati, urmarind nu expunerea rezultatului final, ci activarea unui tip de practica cu posibil efect in viata reala a participantilor. In acest context, Making of afirma necesitatea redefinirii pozitiei artistului si a privitorului, precum si a experientei artei.

Making of este deschis artistilor, curatorilor, organizatiilor independente, precum si altor operatori culturali care sunt invitati sa propuna pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 3 saptamani realizarea unui proiect in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala. Cei interesati sa raspunda cadrului general al platformei pot trimite propuneri pe adresa [email protected].
Making of este o initiativa a Centrului de Introspectie Vizuala (CIV), Bucuresti. CIV este o platforma independenta de expunere si promovare a productiei artistice contemporare. CIV functioneaza ca structura mobila si de mediere ce-si propune sa valorifice si sa integreze într-un mod distinct în plan regional si international creatia artistica locala. Având o dimensiune pedagogica, activitatile platformei urmaresc sa modeleze diferit spatiul (social, artistic) impartasit atat de producatorii culturali, cat si de publicul lor.
In parteneriat cu: UAP
Informatii
Centrul de Introspectie Vizuala
Str. Biserica Enei nr.16, Sector 1
Bucuresti (zona Universitate, langa Facultatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”)
[email protected]
www.pplus4.ro

Parteneri media ai CNDB: Parteneri media : 24 Fun, Liternet, Veioza Arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Infodance.ro, Youmago.ro, Tataia

Cookies