ȘTIRI

Spectacol-eveniment CARMEN

ărbătoarea îi va reuni sub bagheta lui Vlad Conta pe artiştii Operei Naţionale Bucureşti, alături de invitaţi speciali: mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă în rolul titular, tenorul Ruslan Udin (Rusia) în rolul Don José şi soprana Irina Baianţ (debut) în rolul Micaela.

Născută la Cluj-Napoca, mezzosoprana Liliana Matei Ciucă a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, continuându-și studiile cu mari nume ale teatrului liric mondial precum Luisa Bosabalian, Aldo Baldin, Ionel Pantea, Ramon Vargas, dirijorul Leo Muller de la Metropolitan Opera din New York. A absolvit, de asemenea, Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Luxemburg, apoi a fost angajată a Staatsoper din Viena. Din repertoriul artistei fac parte roluri ca Olga din  Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski, Pierrot din  Linda di Chamounix de G. Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de P. Mascagni etc., interpretate pe mari scene ale lumii. De-a lungul carierei, a colaborat cu mari dirijori precum Seiji Ozawa, Marcello Viotti, Peter Schneider, Fabio Luisi, Zubin Mehta.

În primăvara anului 2013, tenorul Ruslan Udin a primit titlul de cel mai bun tânăr solist al Rusiei din partea celebrei mezzosoprane Irina Bogacheva. A studiat la Academia de Muzică Gnessin-Moscova, iar după absolvire a apărut în roluri importante precum Vodemon din Yolanta de P. I. Ceaikovski, Don José din Carmen de Georges Bizet, Astrologul din Cocoşul de Aur de Rimski-Korsakov etc.

Câștigătoare a premiului „Teatro alla Scalla” la Concursul Internațional „Leyla Gencer” (Milano, 2012) şi laureată a Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera” (Opera Naţională Bucureşti, 2012), tânăra soprană Irina Baianţ este invitată pentru prima oară în carieră într-un spectacol al Operei Naţionale Bucureşti, pentru a interpreta rolul Micaela din opera Carmen de Georges Bizet. Repertoriul artistei cuprinde roluri ca Adela din Die Fledermaus de J. Strauss, Pamina din Die Zauberflöte de W. A. Mozart, Norina din Don Pasquale de G. Donizetti, Gilda din Rigoletto de G. Verdi. Irina Baianţ este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București.

O altă reprezentaţie a operei „Carmen” de Georges Bizet poate fi urmărită joi, 24 octombrie, de la ora 18.30, avându-i în rolurile principale pe Hector Lopez (rolul Don José) şi Sorana Negrea (rolul Carmen – debut).

Biletele pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online, de pe http://tickets.operanb.ro.

Expoziţie de fotografie „Carmen”
Opera Naţională Bucureşti marchează de asemenea împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet printr-o expoziţie retrospectivă cu imagini reprezentative din diferite reprezentaţii ale operei Carmen, care au avut loc la Bucureşti de-a lungul timpului.
Alături de artişti români, în imagini apar şi nume ale liricii mondiale care au cântat pe scena Operei bucureştene (Irina Arkhipova, Giuseppe Di Stefano, Elena Cernei, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, David Ohanesian etc.). Fotografiile fac parte din colecţia domnului Stephan Poen, doctor în Medicină şi în Muzicologie. Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 6 noiembrie, zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

Vineri, 25 Octombrie, 2013, ora 18:30
CARMEN
Spectacol eveniment – 175 de ani de la naşterea lui Georges Bizet (25 octombrie 1838)
Operă în patru acte de Georges Bizet
Libretul de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, după o nuvelă de Prosper Mérimée

Dirijor: Vlad Conta
Regia: Marina Emandi Tiron
Scenografia: Cătălin I. Arbore
Coregrafia: Alexa Mezincescu
Maestru de cor: Stelian Olariu
Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan
Asistent de coregrafie: Mirela Simniceanu

Distribuţia:
Don José – Ruslan Udin (Rusia – invitat)
Escamillo – Ştefan Ignat
Dancairo – Liviu Indricău
Remendado – Valentin Racoveanu
Zuniga – Horia Sandu
Morales – Daniel Filipescu
Carmen – Liliana Mattei Ciucă (invitată)
Micaela – Irina Baianţ (invitată, debut)
Frasquita – Simona Neagu
Mercedes – Sidonia Nica
Solişti balet – Laura Blică-Toader, Alina Ştefănescu, Antonel Oprescu, Cătălin Caracaş
Manuelita – Simona Moisescu
Lillas Pastia – Mario Mereanu


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button