Spectacol de Dans Contemporan din Algeria

de:
27 sept. 2011
0 afișări
Spectacol de Dans Contemporan din Algeria

Teatrul Bulandra din Bucuresti, Institutul Francez si Ambasada Frantei prezinta primul spectacol al Baletului contemporan din Alger, infiintat in octombrie anul trecut. Asociind Bolero-ul lui Ravel si cantecele traditionale ale Houriei Aichi, coregraful Abou Lagraa creeaza un pod de legatura elegant intre Franta si Algeria prin spectacolul inedit Nya, care reuneste 9 dansatori de hip hop autodidacti, alesi in urma unui concurs cu peste 400 de candidati.

Nya este prima reprezentatie a Baletului contemporan din Alger si totodata primul spectacol de dans contemporan din Algeria. Coregraful Abou Lagraa a lucrat 8 luni cu cei 9 artisti selectionati din mai mult de 400 de candidati, toti dansatori de hip-hop pe cont propriu, fara experienta coregrafica. Cei 9 dansatori care performeaza in Nya reprezinta astfel prima generatie de artisti de dans contemporan din Algeria.

Cu acest spectacol, ambitiosul coregraf Abou Lagraa, nume consacrat in Franta, a castigat atat publicul cat si criticii de specialitate la Bienala de dans de la Lyon de toamna trecuta.

„Talentul acestor tineri artisti si bucuria lor de a fi pe scena provoaca spectatorul la o aventura coregrafica plina de sens.” – La Croix

Spectacolul este montat in doua parti, prima pe fundalul celebrului Bolero al lui Ravel, iar a doua pe muzica traditionala a artistei algeriene Houria Aichi. Prima parte scoate in evidenta invidualitatea si vocabularul personal al fiecarui dansator, iar vitalitatea fiecaruia este transpusa intr-un flux urban. In cea de a doua parte, pe acorduri folclorice specifice Algeriei, cei 10 dansatori plonjeaza intr-o transa colectiva, ca un ritual de purificare prin dans.

„Sensibil la bogatia patrimoniului sau cultural, dansand hip-hop-ul cu virtuozitate, acest tineret insolit, doritor sa invete, este o forta in sine! Nya, cuvant arab care exprima increderea in viata, mi-a parut in acest caz un titlu plin de sens „. – Abou Lagraa

Cookies