ȘTIRI

În ce domenii se dă cel mai des șpagă și câți români refuză să dea mită, dacă li se cere

Conform Barometrului Global al Corupției, lansat vineri de  Transparency International, cele mai mari domenii consumatoare de mită din România sunt sănătatea, justiția, poliția și educația.

În ceea ce privește sistemul medical, conform studiului Bucureștenii și Sănătatea, realizat de SNSPA, 35% dintre cei chestionati considera ca, daca nu ar oferi bani sau atenții medicilor, aceștia nu i-ar băga în seamă.

La nivel național, 1 din 7 români declară că, în ultimele 12 luni, a plătit mită în sistemul medical și 1 din 50 de români a plătit mită în sistemul de învățământ- în condițiile în care tinerii școlarizați reprezintă 20% populația țării.Același studiu arată că cel puțin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% dintre aceștia au refuzat să o plătească.

Cu toate astea, pentru mai mult de jumătate dintre români situația a devenit intolerabilă, 60% dintre intervievați declarând că sunt dispuși să ia atitudine în nume propriu în fața corupției.

Conform aceluiași barometru, românii consideră că măsurile anticorupție ale Guvernului Ponta sunt cu 6% mai eficiente de cât cele ale Guvernului Boc-Ungureanu.

CITEȘTE ȘIHarta interactivă a şpăgilor din România: site-ul care-ţi spune unde se dă şi cât e şpaga


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button