Procuror-șef:Nu s-a renunțat la audierile de la Bolintineanu. 20 de elevi, audiați de 7 procurori

de:
05 iul. 2013
0 Afișari
Procuror-șef:Nu s-a renunțat la audierile de la Bolintineanu. 20 de elevi, audiați de 7 procurori

UPDATE „S-au descoperit la profesorii supraveghetori de la liceul Bolintineanu sume de bani nejustificate, 16 foi xeroxate cu raspunsuri la romana, o lista cu 16 elevi care aveau legatura cu subiectele rezolvate, avem indici temeinice in legatura cu infractiuni de coruptie. Era necesara audierea persoanelor implicate. Nu s-a procedat mai inainte pentru a nu perturba candidatii de la Bacalaureat. S-au efectuat perchezitii, dar nu in salile de clasa, ci in alte incaperi. Am intentionat o etapizare a audierii elevilor, avand in vedere ca sunt 250 de elevi. Astazi ne-am deplasat la Bolintineanu pentru a stabili modalitatea in care vom audia elevii. Am efectuat procese verbale de citare, s-a stabilit data audierii. NU S-A SCHIMBAT NICIUN PLAN. La momentul acesta, sunt audiati 20 de elevi la Politia Capitalei de catre 7 procurori. Intentionam sa-i esalonam pe ceilalti, pentru a-i putea interoga integral. Cu ceilalti s-au intocmit procese verbale de citare. Vom audia maine, duminica va fi pauza, continuam procesul de luni. Nu au fost mandate de aducere, procedura legala pentru un mandat de aducere este pusa in aplicare cand o persoana nu se prezinta la audieri. Nu s-a urmarit punerea in executare a unor mandate de aducere, ci s-a convenit data la care trebuie sa fie audiat fiecare elev. Am adus autocarele pentru a-i ajuta pe elevi. Toti cei care sunt acum la Politia Capitalei au vrut sa vina acolo”, a declarat Bogdan Staicu, procuror-sef la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Politia a dorit sa ridice o sută de elevi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, de la ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013, care sa fie duşi la audieri în legătură cu spaga dată pentru promovarea BACALAUREATULUI. După declarația lui Victor Ponta, care a spus că o să vorbească cu ministrul Justiției, care să-i spună cu procurorului general să lase copii să plece, procurorii s-au răzgândit. „Procurorul de caz care a emis mandate a decis că acei copii vor fi citați și vor fi chemați la începutul săptămânii viitoare pentru a fi audiați. În următoarele minute copiii vor fi lăsați să plece”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

„Înțeleg că nu există mandat de aducere semnate de procurori pentru elevi. Trebuia să le facă citație. Nu putem lua copii de pe stradă. Nu trăim în vremurile comuniștilor să luăm oamenii de pe stradă”, a mai declarat premierul.

„Procurorii si-au organizat dosarul cum au crezut de cuviinta, dar fara sa ia in calcul si restul consecintelor. Nu trebuie sa plateasca cei nevinovati. Ne dorim o ancheta care sa nu afecteze rezultatele examenelor si sa nu fie afectati cei care nu au dat spaga”, a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

O sută de elevi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost ridicaţi de la ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013, urcati in autocare şi duşi la audieri pentru ȘPAGA LA BACALAUREAT 2013 de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. De asemenea, şi părinţii acestora vor fi anchetaţi. Pe numele fiecărui elev există deja mandat de aducere. Anchetatorii spun că este vorba doar de o clarificare. Mai mulţi părinţi au blocat poarta și se revoltă împotriva politiștilor. Aceştia nu vor să lase autocarele în care au fost urcaţi copiii, până când nu le va vorbi un reprezentant al Poliţiei.

Între politiști și părinți s-a iscat un scandal la poarta școlii. „Au furat, ce-au facut?”, se întreabă, revoltată, mama unui elev.

Cei care apar pe listele poliţiştilor sunt legitimaţi şi selectaţi. 

Elevii vor fi audiați la Poliția Capitalei. Elevii vor fi însoți de părinții lor, care vor fi și ei audiați.

Audierea se face vineri, când se dă proba la alegere la BACALAUREAT 2013. Potrivit România TV, o sută de elevi vor fi duşi, vineri, să dea declaraţii la poliţie după ultima probă de Bacalaureat. Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi de oamenii legii la ieşirea din Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală.

„Nu au fost perchezitionate camerele din incinta liceului, copii nu sunt perchezitionati, doar se discuta cu ei pentru a solutiona cazul. Fiecare coleg a discutat cu fiecare copil. Avem mandate de aducere la sediul Politiei Capitalei sau la sediul DGA. Un copil care suferea de diabet a fost lasat sa plece. Un altul a spus ca are concurs la ora 15.00, a fost lasat sa plece. Copii nu sunt retinuti, sunt audiati. Vor fi transferati cu mai multe autocare. Parintii pot suna la numarul 0213153534, discuta cu colegii de dispecerat si afla unde este copilul. Politia Capitalei se afla aici pentru a pune in aplicare o dispozitie a unor organe superioare. Nu sunt invinuiti, nu sunt inculpati, se discuta cu ei pentru obtinere de informatii”, a declarat Alexandru Nicolae, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.

„La momentul actual, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti efectuează anumite verificări la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, în legătură cu examenul de bacalaureat în curs.

Verificările vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă. În principiu, nu sunt vizate sălile de examen şi nu vor fi efectuate percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.

De asemenea, având în vedere faptul că probele examenului de bacalaureat s-au încheiat, în cursul acestei zile se va proceda la audierea unor persoane (în principal elevi) la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe la Tribunalul București către B365.ro.

Fosta directoare a liceului a fost arestată preventiv, marți, pentru trafic de influență în scopul fraudării examenul de BACALAUREAT. Decizia a fost luată de Tribunalul București.

Luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, au avut loc percheziţii şi astfel s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

În timpul percheziţiilor, în Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost găsită o persoană care nu era angajată a şcolii şi care nu avea dreptul să fie atunci în liceu. Aceasta a recunoscut că au fost xerocopiate foi cu răspunsuri ale subiectelor de examen.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la directoarea Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Ca urmare a scandalului de la Bolintineanu, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a schimbat cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen. Mai multe detalii, AICI.

Cookies