Un sat pentru copii, în mijlocul Bucureştiului

de:
17 iul. 2011
3 Afișari
Un sat pentru copii, în mijlocul Bucureştiului

Întemeiat în 1993, SOS Satul Copiilor Bucureşti le asigură minorilor, care provin din familii aflate în dificultate, o viaţă normală. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1 semnalează cazurile pe care le au înregistrate. Pe baza unor criterii clar definite – dacă acei copii nu pot beneficia de îngrijirea familiei extinse sau nu pot fi adoptaţi, dacă sunt fraţi, dacă este nevoie doar de o soluţie temporară până când familia lor îi va putea îngriji din nou – echipa de specialişti a SOS analizează dacă SOS Satul Copiilor Bucureşti este cea mai bună alternativă de îngrijire pentru fiecare dintre copiii referiţi către organizaţie de către DGASPC Sector 1.

Copiii stau permanent în casele din sat, unde locuiesc cu o mamă socială. Activităţile de zi cu zi nu diferă de ceea ce se întâmplă într-o familie obişnuită. Fiecare mamă socială care stă în una din cele 11 case din sat încearcă să le acopere micuţilor golul cauzat de lipsa părinţilor, care nu le pot asigura copiilor condiţiile necesare unei dezvoltări armonioase. Există şi situaţii în care părinţii şi rudele apropiate îi vizitează pe cei mici.

Mamele sociale, ”părinţii” care au grijă de copiii din sat

Doamna Mariana Dobre, una dintre mamele sociale din sat, lucrează de şase ani în această organizaţie. Dumneai a venit în Bucureşti, din judeţul Prahova, pentru că îi are pe cei doi copii aici. A venit în Capitală ca să fie mai aproape de copii şi s-a gândit că, aşa cum şi-a crescut proprii fii, poate avea grijă şi de alţi micuţi din SOS Satul Copiilor Bucureşti. Spune că nu simte absolut deloc cum trece timpul pentru că are grijă de cinci copii protejaţi de SOS, Mihai, Ştefan, Bianca, Alina şi Maria, care au şapte ani, nouă ani, şapte ani, 14 ani şi, respectiv, 13 ani.

Cei mici merg la grădiniţă sau la şcoală, o mai ajută pe doamna Mariana la treburile casei, iar în timpul liber se plimbă prin parc, merg la cofetărie sau la pizza. Atunci când are zile libere sau concediu, mama socială este substituită de “tanta” socială care o ajută zilnic la treburile casei şi care are grijă de cei mici.

Doamna Mariana se mândreşte cu Alina, care are cele mai bune rezultate la învăţătură din întregul sat. Fetiţa s-a mai calificat şi la olimpiada de religie, la faza municipală, din Bucureşti. În cazul în care copiii au nevoie de mai mult sprijin la pregătirea temelor, ei sunt ajutaţi de un pedagog din sat, care susţine meditaţii cu elevii de două ori pe săptămână. Dumneai şi-ar dori ca cei pe care îi îngrijeşte să ajungă la facultate sau, dacă nu, măcar să aibă o meserie şi să se pună pe picioarele lor.

Alina şi Ștefan practică balet. Dacă fetiţa şi-a găsit hobbyul de şase ani, băiatul a ales această latură a dansului artistic de acum doi ani. Copiii din Satul SOS care iau lecţii de balet au obţinut şi performanţe pe acest segment, în cadrul unui concurs naţional de dans, organizat de directorul şcolii din comuna Luică. Chiar dacă la competiţie au participat sute de elevi, copiii din cadrul SOS Satul Copiilor Bucureşti au obţinut premiul I la fiecare secţiune la care s-au înscris.

Atunci când copiii sunt la şcoală, doamna Mariana spală, face mâncare, prăjituri, face curăţenie, merge la cumpărături. Ca orice mamă, când se îmbolnăvesc cei mici merge cu ei la medic. Spune că, uneori, când se întâmplă asta, nu poate dormi noaptea de grija lor. De asemenea, mama socială merge şi la şcoală pentru a vedea care este situţia la învăţătură a copiilor de care are grijă.

Ca în orice familie, se întâmplă uneori să apară divergenţe şi opinii diferite între mamă şi copii. Mama socială îi permite copilului să îşi exprime punctul de vedere, iar dacă este cazul, îi explică unde a greşit. Dacă se întâmplă uneori să existe situaţii care depăşesc posibilitatea gestionării problemei de către mamă, se cere ajutorul colegilor din echipa psiho-pedagogică a Satului. Aceştia sunt cei mai în măsură să găsească o rezolvare a conflictului şi, în acelaşi timp, să îi sfătuiască pe cei implicaţi ce au de făcut pe viitor.

În vacanţă, mamele din cadrul SOS Satele Copiilor România merg cu micuţii şi în tabere sau excursii, la mare sau la munte.

Directorul Satului, Alin Păun, spune că în unele situaţii, reprezentanţii organizaţiei au reuşit să reintegreze unii copii în familia extinsă, la unchi sau mătuşi.

Camelia Șucu, ambasadoarea SOS Satele Copiilor, vrea să meargă în tabere cu cei mici

Camelia Șucu, una dintre cele mai cunoscute femei ale mediului de afaceri românesc, renumită, mai ales, prin intermediul businessului din domeniul mobilei de lux Class Living, a precizat că intenţionează să meargă, în toamnă, într-o tabără cu cei mici.

”Această organizaţie va avea sprijinul meu, atât logistic, cât şi material. Îmi doresc să îmi pot face timp să merg într-o tabără cu aceşti copii. Dacă nu pot veni săptămânal, măcar să vin o dată pe lună şi, mai ales, îmi doresc să reuşesc să ajung într-o tabără cu ei”, a declarat, pentru B365.ro, Camelia Șucu, cea care este şi ambasadoarea SOS Satele Copiilor.

Cum susţine organizaţia familia

SOS Satele Copiilor România a identificat în anul 1998 nevoia de a oferi şi alte tipuri de servicii sociale. Astfel, a luat naştere Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Familie şi Copil, care face tot posibilul să împiedice abandonul familial printr-un program personalizat de consiliere psihologică, financiară şi cognitivă. Alin Păun spune că, dacă organizaţia nu ar susţine astfel familiile aflate în dificultate, şi acestea s-ar putea confrunta cu riscul abandonării celor mici.

Vârsta minimă la care pot fi integraţi copiii în programele SOS este de 2 ani, iar vârsta maximă este cea de zece ani. Tinerii care urmează cursuri de învăţământ superior pot beneficia de sprijinul SOS până la 26 de ani. Politica SOS Satele Copiilor România este de a-i sprijini pe copii până când aceştia devin independenţi şi îşi pot începe viaţa pe cont propriu. Toate programele SOS sprijina realizarea tinerilor, indiferent ce cale urmează – facultate sau calificare.

Organizaţia SOS Satele Copiilor România a luat naştere în 1990, iar din 1993, au fost deschise Satele SOS din Bucureşti şi Cisnădie, iar în 2007 a fost inaugurat SOS Satul Copiilor Hemeiuş, din judeţul Bacău. Tot în Capitală sunt şi două comunităţi de tineri, la Bucur Obor şi la Piaţa Muncii, dar şi un centru de consiliere şi sprijin pentu părinţi, ce are ca scop întărirea familiilor care au nevoie de consiliere şi sprijin material.

SOS Kinderdorf International a pornit de la visul doctorului Hermann Gmeiner. Rămas fără mamă de când avea cinci ani, medicul ştia că, pentru o bună creştere şi o dezvoltare armonioasă, toţi copiii au nevoie, în primul rând, de o casă şi de o familie. Dacă în anul 1949, Gmeiner a pus piatra de temelie a primului Sat SOS la Imst, în Austria, după 62 de ani, SOS Kinderdorf International este cel mai mare concern caritabil din lume, fiind prezent în 132 de ţări.

Cookies