Soro Lume, restaurantul din București care-ți pune foc la inimioară

08 iul. 2022
3819 Afișari
Soro Lume, restaurantul din București care-ți pune foc la inimioară

Salutare și bun venit la  Mănânc pentru tine. Astăzi este despre Soro Lume sau, altfel spus, despre tot ce are țărișoara asta mai bun și mai gustos de pus în farfurie, o colecție de bucate sezoniere culese de chef Mihai Toader de prin toate zonele României și transpuse în meniul restaurantului/bistro-ului Soro Lume, situat în pe strada Fluierului 33.

Ogeac oltenesc, cuptor bucovinean, plită mănăstirească, afumătoare și grătar

Chef Mihai Toader: Am luat cam din fiecare zonă câte un utilaj și l-am transpus din punct de vedere arhitectural într-un stil neoromânesc (n.r. la Soro Lume). spune omul responsabil cu gustul la Soro Lume în cel mai recent episod Fragmente.

Concret, numărul restaurantelor din România, darămite din București, care se pot lăuda că folosesc pentru gătit un ogeac oltenesc cu foc deschis și țest, un cuptor bucovinean pe lemne, o plită mănăstirească inspirată din zona Gorjului, un grătar și o afumătoare ardelenească este egal cu zero. Soro Lume le are pe toate la un loc. Toate construite de la zero, cărămidă cu cărămidă. La propriu. Și, vorba aia: ce-și face omul cu mâna lui, îi sfânt.

Foc la inimioară. Interior – exterior

Bucătăria Soro Lume este un spectacol viu ca focul pe care-l întreține. E mai mult decât o bucătărie sau un loc în care se gătește. Are un aer de templu gastronomic românesc. Este, dacă pot spune așa, visul umed al tuturor copiilor care au petrecut ierni de poveste la gura sobei și veri de neuitat focărind la plită, cuptor sau ogeac alături de bunici.

Locul  în sine este micuț, discret (treci lejer pe lângă, dacă nu ești atent), cu o terasă de câteva mese înalte, pe simpluț, dar se poate sta și la tejghea, chiar în fața cuptoarelor unde se petrece toată acțiunea. Interiorul e compus din două camere și barul aferent. Culori calde, mult lemn și câteva tablouri semnate de artiști români aflați la început de drum. M-a atras în mod deosebit inventivitatea acestei rame însoțite de o poză cu țărani români și o mică scenă desenată direct pe perete. Pe peretele camerei din dreapta, doi oameni șed pe o cracă și împart un blid de mâncare. În sfârșit am înțeles ce-a vrut să spună artistul.

Eu am nimerit un ospătar forate tânăr, proaspăt ieșit din BAC, manieros, cu vocabular, care a insistat să ne spună câte ceva despre bucatele din meniu, dar l-am oprit după primele 3 preparate, pentru că deja ne ploua în gură.

Meniu de sezon. Deschis doar joia, vinerea, sâmbăta și duminica

Cel mai important e să prinzi loc la Soro Lume. Deschis doar joia vinerea, sâmbăta și duminica, și doar în anumite intervale orare. Verifici programul complet și meniul dând click aici. De obicei, la telefon răspunde Melinda (co-proprietar, pe care o știm de la Paninaro, manca-i-aș creierul ei pane. burgerul). Meniul Soro Lume numără nici mai mult, nici mai puțin de 10 preparate, în continuă schimbare de la un sezon la altul și asta e super mișto. Deasemenea, este disponibilă o selecție generoasă de vinuri românești, horinci, pălinci și alte spirtoase. M-am bucurat să-l revăd pe Unchiu Puiu, de la Crama Ferdi, unul din vinurile mele preferate.

Am mâncat pentru tine de la Soro Lume:

E chiar păcat să mergi de unul singur la Soro Lume, așa că am ieșit în doi, un pretext în plus să degust din cât mai multe preparate. Și bine am făcut. În ordinea preferințelor:

  1. Turtă la cuptorul cu lemne | 10
  2. În post și după – Fasole cremoasă trecută prin jar și bătută cu spanac ars la grătar, murături rapide din ceapă, sfeclă și gulie, ulei de boia murată și arpagic murat | 42
  3. Bașpunar – Mușchiuleț de oaie la jar cu ceapă coaptă lent în tocătură de oaie, ulei de boia afumată și arpagic murat | 70
  4. Balmoș din ușa stânii – Balmoș ars în unt cu smântână afumată și ciuperci de pădure | 39
  5. Sarma de somn – Somn învelit în foaie de mangold, cu smântână afumată, ulei de cărbune și rubine de sfeclă | 22
  6. Olt – Dunăre – Marea Neagră – Pește de Dunăre gătit la jar, cu sos de praz și sarma de midie în foaie de praz | 60
  7. MBS – Măr ars, brânză de burduf, smântână și caramel cu palincă | 25

Înainte de judecată, propun un joculeț: câte un shot de vișinată de fiecare dată când spun „se topește în gură”.

Judecata de Apoi

Turta cea de toate zilele, la cuptorul cu lemne | 10

Când s-o lăsa sec de pâine / Şi păhăruţul de mine / Poate-atunci m-oi sătura. Sunt cuvintele bine alese ale Mariei Tănase.

Dacă ești mâncător de pâine și, mai cu seamă, de turte coapte pe plită sau în cuptor, ăsta e locul. Coca se pregatește de cu seară și se lasă la fermentat până a doua zi. Turtele Soro Lume sunt moi, fragede, coapte pe loc, mereu calde, proaspăt ieșite din cuptor și mari cam de-o palmă, cam așa. Când le rupi, iese puțin abur, după care ajung la temperatura optimă, devin călduțe și gata de savurat. Au gustul ăla original, care-ți înmoaie sufletul, te ia de-o aripă și te teleportează înapoi în copilărie. Fabuloase, turte! Doamne – iartă-mă, nici nu știu dacă ar trebui să fiu atât de entuziasmat de niște turte.

În post și după – Fasole cremoasă trecută prin jar și bătută cu spanac ars la grătar, murături rapide din ceapă, sfeclă și gulie, ulei de boia murată și arpagic murat | 42

Probabil cea mai delicioasă fasole bătută pe care am mâncat-o vreodată. Băi și, nu că mă laud, da’ io fac acasă o fasole bătută, de stă mâța-n coadă. Aici e altă ligă, altă tehnică și total altă mâncare de fasole, cum s-ar zice. Eu cred că secretul preparatului este spanacul ars la grătar și aroma de jar adevărat. Îi oferă preparatului un miros și un gust special special de afumat, plăcut și fin. Mult spus afumat. E o magie acolo, mă jur. Dumicatul perfect? Rupi o turtă, întingi în fasolea asta și garnisești cu o murătură rapidă la alegere: sfeclă, gulie, orice. Sen-za-țio-nal! Nici nu mai țin minte când m-a dat ultima oară pe spate un preparat vegetarian. N-aș fi crezut vreodată că fasolea bătută ar putea avea acest gust divin.

Bașpunar – Mușchiuleț de oaie la jar cu ceapă coaptă lent în tocătură de oaie, ulei de boia afumată și arpagic murat | 70

Chef Mihai Toader o zice cu gura lui. Rețeta este culeasă din localitatea Fântana Mare, județul Constanța, așezare cunoscută și sub numele de Bașpunar sau Bașpînar. Satul este locuit în întregime de către etnici turci, deci oaia e ceva la ordinea zilei. Gustând, realizez că a fost nevoie zeci, poate sute de ani (dacă e să iau în considerare și predecesorii bașpânarilor: bunici, străbunici) pentru ca oamenii locului să ajung la acest gust desăvârșit. Practic doar două ingrediente: oaie și ceapă. Atât. Cu adevărat definiția simplității și gustului desăvârșit. Se topește în gură. 3 de DA de la mine.

Balmoș din ușa stânii – Balmoș ars în unt cu smântână afumată și ciuperci de pădure | 39

Sună frumos: din ușa stânii. Și această rețetă este inspirată din folclorul gastronomic. mai precis, este un preparat inspirat de doamna Maria Candea din Loman, județul Alba, care a pus bazele unei mici ferme unde prepară cașul de Loman. Aici e varianta cu caș, burduf de putină, smântână afumată și unt ars. Brânza de putină are un loc special în inima mea. Bunica mea de la Piatra Șoimului o numea brânză iute și era o veritabilă delicatesă în serile geroase de iarnă. O măligă vârtoasă, niște brânză iute de putină și…noapte bună.

Preparatul se prezintă sub forma unor cubulețe de mămăligă incredibil de delicioase, perpelite pe la capete, așezate frumos unele peste altele. Aceste cubulețe se topesc pur și simplu în gură (am zis asta și la Bașpunar) și nu prea mi-am dat seama când s-au terminat. Au dispărut rapid din farfurie de bune ce erau. Genul de preparat pe care dacă-l savurezi în doi, numeri fiecare bucățică, ca nu cumva partenerul să mănânânce mai multe decât tine. Excelent.

Sarma de somn – Somn învelit în foaie de mangold, cu smântână afumată, ulei de cărbune și rubine de sfeclă | 22

Sau sarmaua cu vene așa cum am botezat-o eu, arată ca un organism viu. I se văd venele mangoldului care învelește sarmaua de pește și o pregătește de somn (heh). Cred că știu și de ce costă 22 lei. E un preparat mic, intens la gust, care dispare repede din farfurie. În primul rând e fascinantă la nivel vizual: verde vânos amestecat cu alb și roșu intens. Superb. Am experimentat carne proaspătă de somn, cu gust specific, puțin mâlos în combinție cu sfecla, care cred că era murată? Acum depinde de fiecare cât de mult apreciază și agreează gustul de somn. Eu sunt deltar, iubesc carnea de somn, caras, biban, etc. Fix în ordinea asta. Am râs la rubine de sfeclă. Bună sarmaua. Se topește în gură.

Olt – Dunăre – Marea Neagră – Pește de Dunăre gătit la jar, cu sos de praz și sarma de midie în foaie de praz | 60

Șalău, în acest caz. Șalău gătit ideal la jar, ornat cu flori de mărar, însoțit de un sos fin de praz. Din păcate, șalăul a venit singur, căci sarmaua de midie în foaie de praz a lipsit cu desăvârșire. Posibil o problemă de furnizor sau de stoc. Orișicât, chiar și în lipsa sarmalei de midie, care sigur ar fi adus un plus, șalăul s-a descurcat bine și de unul singur. Incomplet, dar gustos. Și da, uite cum arată! I know, right? Artă! Culinară.

MBS – Măr ars, brânză de burduf, smântână și caramel cu palincă | 25

Zic doar atât: se topește în gură. E ceva din altă lume. O lume în care mărul se arde-n burduf, cu smântână și caramel pilit. Absolut delicios.

Total Soro Lume, pentru 2 persoane: 288 lei.

Voi mai mânca de la Soro Lume: 100% Da.

Experiența Soro Lume a fost un adevărat festin, o călătorie gastronomică prin toată România, la care m-am bucurat din suflet c-am prins bilet. Promit să vin și la următoarea excursie, adică la schimbarea meniului care va să vie. Amin.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

Cookies