ARHIVA B365

Sorin Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, URMĂRIT PENAL UPDATE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

DIMITRIU SORIN-PETRE, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.), la data faptelor și în prezent, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată,

VASILE NICOLAE, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (C.C.I.B.), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave,

VASILESCU LAURENȚIA, director economic al Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (C.C.I.B.), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată,

MIHUȚ GABRIEL-DAN, director general în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (C.C.I.B.), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată,

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În contextul implementării a trei proiecte finanțate din fonduri europene, în cursul anului 2009, suspectul Dimitriu Sorin-Petre, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.), a atestat, în mod nereal, că instituția pe care o conducea îndeplinea condițiile cerute de legislația Uniunii Europene, pentru a putea obține fonduri nerambursabile.

În realitate, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București se afla într-o situație de excludere, deoarece înregistra obligații restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenții civile etc.

Acționând în această manieră, instituția condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei.

În aceeași perioadă, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București Dimitriu Sorin-Petre, beneficiind de ajutorul suspecților Mihuț Gabriel-Dan și Vasilescu Laurenția a schimbat destinația sumei totale de 288.984 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferați în contul curent al instituției pe care o conducea și folosită ulterior pentru derularea activității curente, în loc sîă fie folosiți la finanțarea proiectelor cărora le fuseseră destinați.

În luna august a anului 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile Nicolae, asemănătoare cu cea a suspectului Dimitriu Sorin-Petre, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, deși avea obligații restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obținut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanțat din fonduri nerambursabile.

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei.”

La data de 01 octombrie 2014, Dimitriu Sorin-Petre, Vasilescu Laurenția și Mihuț Gabriel-Dan, în aceleași calități, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu, s-a prezentat miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat de procurori.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Sorin Petre Dimitriu ar fi venit în calitate de suspect într-o cauză legată de fonduri europene.

In anul 2012, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu si directorul general al institutiei, Gabriel Mihut, au fost retinuti de procurorii DNA, fiind acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu.

Sorin Petre Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, era acuzat atunci de procurorii DNA pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Tot in anul 2012, Sorin Petre Dimitriu a fost reales presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button