Sorin Oprescu, în faţa judecătorilor greci: Am câştigat cursa pentru primar general ca independent şi nu am avut stăpân. Plătesc nesupunerea

01 iun. 2022
3156 afișări
Sorin Oprescu, în faţa judecătorilor greci: Am câştigat cursa pentru primar general ca independent şi nu am avut stăpân. Plătesc nesupunerea
Sorin Oprescu | Sursa foto: Inquam Photo

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, pe care judecătorii greci l-au eliberat pe cauțiune, a vorbit în faţa instanţei de la Atena despre situația sa judiciară pe care o consideră nedreaptă. 

Oprescu: Nu poți face ceva bun stând în genunchi

Le-a spus magistraților eleni că a fost condamnat în condițiile în care în România a existat o „euforie” privind trimiterea în judecată a unor politicieni. Sorin Oprescu a vorbit despre cariera lui politică, al cărui vârf a fost la Primăria generală, vârf pe care a ajuns ca independent. 

Fiindcă am participat şi am câştigat cursa pentru primar general, în urmă cu 15 ani, ca independent şi nu ca membru de partid, nu am avut stăpân, domnule preşedinte, şi ceea ce am făcut am făcut pentru neamul meu şi fără să ţin seama, cu ghilimelele de rigoare, de rugăminţile politice. Am refuzat, domnule preşedinte, o serie de relaţii (…) Plătesc acum această nesupunere pe care toată viaţa mea am considerat-o că nu poţi face ceva bun pentru oameni stând în genunchi”

„Sunt condamnat pe baza unui denunț. Unul singur!”

În  înregistrările din sala de judecată, prezentate de Antena 3, Sorin Oprescu a mai vorbit și despre perioada 2013-2016 îm care, a spus el, toată clasa politică din România “a început să dispară direct în puşcărie”. A declarat că a fost condamnat în baza unui singur denunț, și acela foarte dubios:

Sunt condamnat la 10 ani de zile puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în fața completului de judecată următorul lucru: «După ce am fost prins de procuratură cu banii de mită a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus, citez, ‘Dă-l pe goarnă pe primarul general și pleci acasă.» În acel moment a apărut denunţul, pentru acest lucru primesc 10 ani de zile de puşcărie. (…) Eu vreau să vă prezint doar respectuos, să vă spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteţi în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac… probabil că vor fi aprobate post-mortem.

Fostul primar general al Capitalei le-a spus judecătorilor greci și că, în închisorile din România, condițiile de detenție sunt, practic, inumane: că   toaletele nu au uşi, că într-o cameră de opt metri pătrați sunt închiși opt deținuți care, la masă,  au au de ales între „cartofi cu cartofi în fiecare zi sau orez cu orez”, adică tot ce el nu are voie să mănânce din motive medicale. 

Magistraţii din Grecia au decis ieri., în procesul în carev se judecă extrădarea lui în România, că Sorin Oprescu poate fi eliberat pe cauţiune, iar fostul primar al Capitalei trebuie să plătească o cauțiune de 5.000 de euro. La București, fostul primar general a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Cookies