Sorin Oprescu dă chix din nou: Centrul Vechi e încă sub excavatoare FOTOGALERIE

de:
03 sept. 2011
0 Afișari
Sorin Oprescu dă chix din nou: Centrul Vechi e încă sub excavatoare FOTOGALERIE

Termenul anunţat de primarul Oprescu, a fost depăşit deja cu trei zile şi se pare că vor fi mult mai multe care se vor scurge până când muncitorii îşi vor strânge de tot sculele din Centrul Vechi.

Se mai fac doar lucrări de asfaltare pe patru străzi (n.r. – Poştei, Smârdan, Sf. Anton şi Stavropoleos). Utilităţile sunt gata. Apa, canalizarea, gazul, iluminatul, toate sunt finalizate 100%”, spunea în urmă cu o lună, pentru B365.ro, Mădălin Dumitru, directorul general al Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, în continuarea declaraţiilor lui Sorin Oprescu. De atunci, lucrurile nu par însă să fi avansat: „Lucrările din Centrul Istoric al Capitalei sunt finalizate în proporţie de 99% în ceea ce priveşte utilităţile şi 80% în ceea ce priveşte străzile”, este concluzia la care au ajuns constructorii şi responsabilii care se ocupă de aceste lucrări, în cadrul discuţiilor purtate la comandamentul convocat săptămâna aceasta de primarul general Sorin Oprescu..

Nu este primul termen anunţat de primarul Oprescu şi apoi ratat, acesta fiind depăşit cu foarte puţin, în comparaţie cu termenele pentru alte lucrări, care totalizează o întârziere de 60 de ani. Pasajul Basarab s-a finalizat cu o întârziere de doi ani, bd. Uranus – peste patru ani faţă de termenul anunţat, Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel, peste cinci ani, ca şi Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, Pasajul suprateran Doamna Ghica – Bd. Chişinău, etc..

În teren, chiar şi un ochi de amator poate anticipa că finalizarea lucrărilor va dura mult mai mult.

Pe strada Șelari, şantierul este, din nou, la început. Muncitorii lipsesc cu desăvârşire aici într-o zi de vineri la ora 10. Au decopertat însă totul, astfel că cea mai circulata arteră din Centrul Vechi, după Lipscani, este un şanţ lung şi adânc.

Aceeaşi poveste şi în spatele Hanului lui Manuc, în capătul dinspre Piaţa Unirii a străzii Franceze. În dreptul porţilor, principala cale de acces către curtea interioară a hanului, este un şantier continuu de mai bine de şase luni de zile, fapt ce încurcă afacerile celor din zonă, inclusiv a administratorilor hanului: „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu şantierul din spate. Au săpat de trei ori, în acelaşi loc, în jumatate de an. Nu putem da drumul la terasa când în faţa porţii principale sunt gropi”, spunea în luna iunie pentru B365.ro managerul hanului, Dana Schiţelea. Situatia nu s-a schimbat de-atunci. Doar doi muncitori, unul cu un pickhammer si unul cu o lopată lucrează în dreptul Bisericii Domneşti, în timp ce în celalalt capat, la intersectia cu str. Șelari câteva utilaje păzesc o grămadă uriaşă de nisip, trântită în mijlocul drumului.

Pe strada Poştei, din spatele Muzeului Naţional de Istorie, infrastructura e gata, stâlpii de iluminat sunt la locul lor iar câţiva muncitorii lucrează plictisiţi la montarea dalelor de piatră. Înteţesc ritmul de lucru la vederea aparatului de fotografiat, moment în care şi numărul de lopeţi se dovedeşte a fi insuficient.

„Banul mult, sărăcia omului”

Conform indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru reabilitarea Centrului Vechi erau prevăzuţi 27 milioane de euro. Din această sumă, 7 milioane de euro au fost cheltuiţi de firma Sedesa, înainte ca Primăria Capitalei să rezilieze contractul cu aceasta în 2009. În aproape patru ani, societatea reabilitase doar patru străzi din cele 14 câte erau cuprinse în proiect. După rezilierea contractului cu Sedesa, în primăvara lui 2010 proiectul este preluat de firma Apolodor.

Teoretic, în săptămânile următoare, Piaţa cu Flori, Piaţa Sf. Dumitru şi Piaţeta Lipscani din Centrul Vechi vor fi amenajate şi dotate cu mobilier urban, iar gardul bisericii Sf. Dumitru şi fântâna bisericii vor fi refăcute. În plus, pe străzile din Centrul Vechi, municipalitatea se laudă că vor fi instalate 105 jardiniere din piatră naturală, 120 de bănci, dar şi 120 de coşuri de gunoi. Conform proiectului scos la licitaţie de Primăria Capitalei vor fi plantaţi 50 de copaci şi instalate 400 de plăcuţe cu numerele imobilelor şi 72 de plăci cu denumirile străzilor.

Cookies