ȘTIRI

Sorin Oprescu a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare

Primarul General, Sorin Oprescu, a primit, joi, însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză. Distinctia i-a fost oferită de către Jean-Marc Todeschini, Secretar de Stat pentru Veterani și Memorie în Guvernul francez. 

„Acordându-vă astăzi decorația Legiunea de Onoare dorim să punem în valoare atât cariera dvs. de medic specialist, cât și cariera politică pusă în serviciul Capitalei. Domnule primar, activitatea dvs. medicală și publică este clădită pe valorile pe care Ordinul Legiunii de onoare le apără și le pune în valoare. Îmi face mare plăcere să vă acord această decorație”, a spus reprezentantul Guvernului francez, Jean-Marc Todeschini, înainte de a-l decora pe Sorin Oprescu.

„Vă mărturisesc cu toată franchețea că sunt emoționat. Onoarea care îmi este acordată de statul francez face ca ziua de astăzi, 12 martie, să devină una dintre cele mai importante zile din viața mea. În istorie, România a avut întoptdeauna în Franța un sprijin, un aliat de nădejde , o soră mai mare. Generații întregi de români s-au format și au avut ca model civilizația franceză. Întotdeauna v-am simțit aproape, v-am simțit ai noștri, iar sentimentul s-a dovedit a fi reciproc indiferent de vreme. Este firesc ca acordarea înaltei distincții a statului francez să îmi creeze o mare bucurie. Mă faceți să mă simt mândru, dar mai ales mă obligă să fiue consecvent și poate și mai implicat în tot ceea ce fac. Îmi doresc o colaborare și mai apropiată cu Parisul și Franța. Avem domenii nenumărate în care putem conlucra, proiecte concrete de la cultură, asistență socială până la urbanism”, a declarat Sorin Oprescu după primirea decorației. 

La evenimentul găzduit de Ambasada Franței la București au participat și premierul Victor Ponta, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, Ambasadorul Franței în România, François Saint-Paul și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo. De asemenea, la ceremonie au asistat și Ion Caramitru, director al Teatrului Național București, dar și Alexandru Arșinel, director al Teatrului de Revistă Constantin Tănase. 

Primarul General va efectua o vizită la Paris, pe 26 martie, la invitația omologului său Anne Hidalgo. Vizita are loc cu ocazia reuniunii primarilor din capitalele europene, în cadrul pregătirilor pentru Conferința „Paris Climat 2015”. Franța a fost numită oficial țară gazdă a celei de-a 21-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (Paris Climat 2015), care va avea loc între 30 noiembrie și 11 decembrie. Întâlnirea dintre Sorin Oprescu și omologul sau francez se va axa și pe cooperarea bilaterală, mai ales în domeniul culturii și urbanismului.

Legiunea de Onoare (Légion d’Honneur) este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în anul 1802 şi acordată neîntrerupt din 1804 până în prezent.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button