Sorin Frunzăverde, SUB CONTROL JUDICIAR. INTERCEPTĂRI cu președintele CJ Caraș Severin

de:
15 mai 2015
0 Afișari
Sorin Frunzăverde, SUB CONTROL JUDICIAR. INTERCEPTĂRI cu președintele CJ Caraș Severin

UPDATE. Sorin Frunzăverde a fost pus sub control judiciar vineri. El este acuzat de procurori de instigare la șantaj și folosirea influenței de lider politic, anunță Realitatea Tv.

Potrivit interceptărilor procurorilor, Sorin Frunzăverde ar fi pus subalternii săi să discute cu toți primarii din județ pentru a îndemna oamenii să voteze pentru Klaus Iohannis, la numai două zile de la primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, arată Digi24.

Comunicatul DNA:

În completarea comunicatului nr. 874/VIII/3 din 14 mai 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 15 mai 2015 până la data de 13 iulie 2015, față de inculpatul FRUNZĂVERDE SORIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

– folosire a influenţei sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în vederea obţinerii unui folos necuvenit, prev. de art. 13 din Legea 78/2000

– instigare la şantaj

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi membru în acelaşi partid, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite – respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făcea parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului.

De asemenea, inculpatul Frunzăverde Sorin a determinat aceeași persoană, vicepreședinte al Consiliului Judeţean, să îi şantajeze pe primarii care au părăsit partidul politic din care fac parte cei doi, ameninţându-i că, dacă nu vor face demersuri în vederea obţinerii unor rezultate favorabile candidatului formaţiunii din care făceau parte, la turul doi al alegerilor prezidențiale, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Judeţean în anii 2015-2016.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia Mun. Reşiţa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de martorii din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;

g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpatului FRUNZĂVERDE SORIN i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.”

 

Procurorii DNA au efectuat joi percheziții la biroul președintelui CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, și la vila acestuia. Contactat de Digi 24, Frunzăverde a declarat, joi, că aşteaptă o citaţie din partea procurorilor, iar ancheta ar avea legătură cu modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale în turul al doilea.

Perchezițiile au avut loc în dosarul în care vicepreședintele CJ Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni a fost arestat preventiv, fiind acuzat de două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată. Potrivit DNA, Ionesie Gheorghioni a pretins și primit de la un om de afaceri, martor denunțător, mai multe sume de bani, reprezentând 10% din încasările primite de firma acestuia pentru contracte acordate de CJ.

CITEȘTE ȘI: Vicepreşedintele CJ Caraş Severin, prins în timp ce lua mită. Banii erau puşi într-o revistă

Procurorii DNA l-au prins în flagrant pe Ionesie Gheorghioni (PNL), vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin, în timp ce lua mită suma de 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract. Potrivit unor surse judiciare, banii erau puşi într-o revistă. 

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caraş-Severin în perioada 2004-2008, iar de şase ani este vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, fiind unul din apropiaţii preşedintelui instituţiei, Sorin Frunzăverde. 

Cookies