Sorin Cîmpeanu: Nu putem propune redeschiderea tuturor şcolilor până nu vedem rata de infectare după Paşte

07 mai 2021
66 afișări
Sorin Cîmpeanu: Nu putem propune redeschiderea tuturor şcolilor până nu vedem rata de infectare după Paşte

Ministrul Educației a declarat vineri că este prea devreme să se ia o decizie în sensul deschiderii tuturor școlilor, deoarece trebuie să se analizeze situația epidemiologică la nivel național în urma minivacanței de 1 Mai și Paște. Cîmpeanu a adus precizări legate de o eventuală revenire în bănci din septembrie, și despre numărul angajaților din educație care s-au vaccinat anti-COVID 19.

Sorin Cîmpeanu, actualul ministru al Educației, a explicat că este imposibilă luarea unei decizii privind redeschiderea școlilor din România până în momentul în care devine clară situația infectărilor cu noul coronavirus din urma sărbătorilor pascale.

„Nu putem să luăm o decizie, nu putem să formulăm o propunere de redeschidere a tuturor şcolilor din România până când nu vom vedea care este rata de infectare mai ales după Sărbătorile Pascale. Acest lucru va fi analizat probabil în următoarele săptămâni, după ce vom fi depăşit această perioadă de incubare, pentru că totul se raportează la starea sanitară”, a declarat Cîmpeanu în cadrul unei conferințe de presă.

450.000 de elevi revin în bănci de luni, spune Sorin Cîmpeanu

Ministrul a anunțat că de luni revin la școală în format fizic 80.000 de elevi din localitățile aflate în scenariul verde, cărora li se adaugă 370.000 de elevi din anii terminali.

„Astăzi, în România, mai sunt 939 de localităţi cu o rată de infectare peste 1 la mie şi 2.224 de localităţi cu rată de infectare sub 1 la mie. Diferenţa faţă de scenariul pe care elevii au mers la şcoală astăzi este de 185 de localităţi. Deci, scenariile se stabilesc astăzi pentru luni. Luni, şcolile din 185 de localităţi vor avea şansa prezenţei fizice fără limitări pentru toţi elevii. Asta înseamnă circa 80.000 de elevi care vor putea merge în plus luni faţă de vineri, încă un pas spre normalitate. Se adaugă cei 370.000 de elevi din clasele terminale care vor începe luni şcoala.

Deci, de luni, vom avea 450.000 de elevi cu posiblitatea prezenţei fizice în şcolile din România. Ne apropiem de 2,5 milioane faţă de 2.934.000 de elevi. (…) Important este că, după actualele scenarii în vigoare, luni vom avea încă 450.000 de elevi care vor putea merge cu prezenţă fizică”, a subliniat ministrul Educației.

Întrebat de jurnaliști dacă din septembrie elevii vor reveni în efectiv complet în bănci, Sorin Cîmpeanu a precizat că „Fiecare dintre noi are dreptul să spere că şcoala va începe în deplină normalitate în data de 13 septembrie”.

S-au vaccinat 155.000 de angajați din educație dintre care 145.000 cu ambele doze

Ministrul a adăugat că situația epidemiologică și evoluția campaniei de vaccinare în rândul personalului din educație vor fi urmărite îndeaproape zilnic. Potrivit acestuia, 145.000 de angajați din învățământ, din totalul de 155.000 de persoane vaccinate, au primit ambele doze.

„Din cei 155.000 de angajaţi vaccinaţi, peste 145.000 au făcut şi rapelul. Este o informaţie importantă pentru a avea o imagine reală şi completă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cookies