Sorin Cîmpeanu: Este posibil ca rata de incidență să depășească 6 la mie la jumătatea lunii octombrie. Cum afectează acest lucru școlile

06 sept. 2021
108 Afișari
Sorin Cîmpeanu: Este posibil ca rata de incidență să depășească 6 la mie la jumătatea lunii octombrie. Cum afectează acest lucru școlile
Sorin Cîmpeanu: Este posibil ca rata de incidență să depășească 6 la mie la jumătatea lunii octombrie. Cum afectează acest lucru școlile. Sursa foto: Gândul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a tras un semnal de alarmă privind creșterea ratei de incidență din Capitală. Potrivit acestuia, se poate ajunge la o incidență de 6 la mie în București chiar la jumătatea lunii octombrie, fapt care ar muta școlile în sistemul de învățământ online, excepție de la caz fiind creșele și grădinițele.

Predicții sumbre înainte de startul anului școlar. Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat că există posibilitatea ca incidența cazurilor de COVID-19 să depășească pragul de 6 la mie în a doua jumătate a lunii octombrie, ceea ce ar însemna că școlile ar funcționa doar aproximativ o lună în format fizic, pentru ca mai apoi să se revină la învățământul online, potrivit Digi24.

Cum se va decide intrarea unei școli „în online”, potrivit lui Sorin Cîmpeanu

Potrivit ministrului, decizia privind intrarea unei școli în formatul online se va lua ținând cont de rata de incidență din ziua de vineri a fiecărie săptămâni din localitatea respectivă, iar rata de incidență respectivă va fi valabilă pentru întreaga săptămână ce urmează, indiferent de evoluția cazurilor.

Cu alte cuvinte, dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toată săptămâna viitoare școlile vor fi cu prezență fizică, chiar dacă luni, marți, miercuri se ajunge la 6,01 sau 6,05 la mie. Sunt praguri stabilite și asumate de autoritățile române – INSP, Ministerul Sănătății, CNSU”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Incidența în Capitală a devenit de șase ori mai mare doar într-o lună

Sorin Cîmpeanu a subliniat faptul că în acest moment, cu o săptămână înainte de startul anului școlar, nicio localitate din țară nu are incidența de peste șase la mie, cu excepția a două comune, unde nu există școli. Astfel, sunt șanse foarte mari ca anul școlar să înceapă în format fizic în toată țara.

„În București, astăzi avem o rată de infectare de 1,02, am depășit 1 la mie. La 1 august aveam 0,13 la mie, iar pe 31 august de șase ori mai mult, 0,78, deci într-o lună, între 1 și 31 august, am crescut de șase ori. Vom vedea. În acest ritm, dacă nu înțelegem importanța vaccinării, este posibil să ajungă și Bucureștiul, în a doua parte a lunii octombrie, la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Sunt școlile pregătite pentru încă un an de cursuri online? Ce spune ministrul

Cîmpeanu a precizat că școlile și elevii vor fi mai pregătiți și vor dispune de mai multe resurse la începutul acestui an școlar, mai ales în cazul în care se va ajunge din nou la cursuri în online. Deși s-au achiziționat tablete în valoare de 100 de milioane de euro și au fost distribuite 60.000 de laptopuri prin intermediul unei ordonanțe de urgență, situația este departe de a fi una ideală.

„Suntem mult mai bine decât eram la începutul anului școlar trecut, dar nu suntem atât de bine pe cât ar trebui. Nici din perspectiva conectivității, nici a disponibilității de echipamente, nici a formării cadrelor didactice, deși au făcut eforturi admirabile și – atenție – nicidecum din perspectiva platformelor dedicate evaluării. Un act educațional începe și se finalizează cu evaluare. Nimeni nu are platforme dedicate evaluării, deci evaluările sunt total irelevante. Din acest motiv, ordinul de ministru prevede că la maximum posibil este școala online, pentru că nu suntem pregătiți. Suntem mai bine pregătiți decât în urmă cu un an, dar nu suntem pregătiți. Dacă nu suntem pregătiți, elevii vor acumula pierderi și mai mari din perspectivă educațională”, a mai precizat ministrul.

Cookies