Bună dimineața, dragi cititori, bine v-am găsit într-o nouă zi în care sper că suntem cu toții puși la punct cu noutățile momentului, precum războiul din fâșia Gaza, faptul că în weekend iar sunt cinșpe maratoane și se închide jumătate din București și că firma soției șefului ANPC, de pe care se administrează două restaurante din Herăstrău, este înregistrată în Panama.
„Unde și ce este Panama!?”, v-ați putea întreba, apoi după ce ne vom fi lămurit cu toții de situația geografică, ne vom da seama că altele sunt problemele noastre cu restaurantele de fapt, precum am realizat eu aseară, când voiam să mănânc o chestie și nu aveam nici o șansă să o găsesc NICĂIERI și că nu mă apucam să o fac singură în vecii vecilor amin.
Există o listă lungă de lucruri pe care mi-ar plăcea să le găsesc într-un restaurant din Capitală, precum pe David și Victoria Beckham la o masă cu lumânări, cremă de mâini la baie iarna sau – pentru atmosferă – un playlist alcătuit din 50% reggaeton, chiar dacă restaurantul are specific moldovenesc.
Dacă cele enumerate mai sus sunt preferințe particulare, cu care nu s-ar împăca neapărat restul clienților (care la rândul lor poate ar avea alte dorințe dubioase), cred că multă lume ar fi de acord cu cel puțin o parte din lista culinară de mai jos.
Aceasta, dragi cititori, a fost drama de aseară, când simțeam o lipsă acută de acest pilaf cu pipote în organism și, pe măsură ce ma gândeam la el, realizam că nici un restaurant nu face așa ceva și că șansele să îl fac chiar eu după 12 ore de muncă sunt nule. Aș vrea astfel să fac un sondaj în rândurile cititorilor, pe care îi rog să transmită dacă și ei ar dori așa ceva (sau orice cu inimi și pipote), ca să putem face o petiție să o trimitem la reprezentanții Horeca.
Dacă vreodată îmi voi deschide un restaurant, ceea ce nu se va întâmpla (dar și doamna Gabriela Firea a zis acum mulți ani că nu va intra în politică niciodată și iată unde am ajuns), voi întâmpina oaspeții cu șorici prăjit și pâine proaspătă, din partea casei. Cum unele restautante au grisine și măsline, altele baghetă cu unt franțuzesc, eu voi avea la întâmpinare șorici pârlit cu franzelă pufoasă. Plus vișinată.
Acesta se găsește totuși, dar rar, și deseori trebuie să călătorești în partea cealaltă a orașului ca să îl obții, și având în vedere că e ceva cu care am crescut cu toții, sunt convinsă că ar fi de succes în mai multe meniuri, fiindcă NIMENI nu are chef să îl facă așa ceva acasă. Peștele este Satana apartamentelor – oricât de bună ar fi hota, oricâte uși ai avea între bucătărie și dormitor, cumva mirosul de la prăjeală ajunge până la sertarul de chiloți din dulap, unde rămâne cca două săptămâni.
Există restaurante cu deserturi splendide (tarte, tiramisu, plăcinte etc) și există cofetării care fac prăjituri comuniste la fel de splendide (amandine, boema etc), dar cred că nu vorbesc între ele. Altfel nu îmi explic de ce primele nu se aprovizionează de la cele din urmă și de ce nu se găsesc amandine, tort diplomat sau Albă-ca-zăpada (bune) și la restaurant.
Găsim sute de variante de French Toast fancy la mic dejunurile restaurantelor din București (cu fructe și altele asemănătoare), dar nu am găsit niciodată frigănele clasice din copilărie, respectiv pâine cu lapte și ou și o găleată de zahăr deasupra. Dacă știți un loc, sunt pe recepție.
***
Aceasta este lista mea, desigur așteptăm și propunerile voastre, ca să putem deschide restaurantul imaginar al visurilor. Acesta va fi administrat de firma PIPOTE ȘORICI SRL, care va avea sediul în Barbados sau ceva similar, fiindcă de acolo e Rihanna și când voi merge la Registrul Comerțului Bridgetown să înregistrez firma, poate o voi întâlni la coadă în timp ce își schimbă CAEN-ul la Fenty Beauty.
Nota B365.ro – Tot Oana, mai jos: