BAZAR

SONDAJ INSCOP: Majoritatea românilor sunt de acord cu votul obligatoriu

44,6% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece consideră că dacă vin mai mulţi oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine, în timp ce 41,7% se declară împotrivă motivând că actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine, iar 13,6 dintre respondenţi nu au răspuns la această întrebare, potrivit romaniatv.net.

„Ratele foarte scăzute de participare la vot, în special la alegerile parlamentare, reprezintă un fenomen îngrijorător pentru tânăra democraţie românească. Ipoteza introducerii votului obligatoriu poate fi o soluţie compensatorie, dar ea nu poate funcţiona în lipsa unui proces de primenire a clasei politice. Altfel, există riscul major ca măsura să fie percepută drept încercare de legitimare forţată a unei clase politice cu probleme de credibilitate, ceea ce se va traduce, în final, într-o delegitimare şi mai mare a întregului regim democratic românesc”, susţine Remus Ştefureac, director INSCOP.

De asemenea, barometrul INSCOP relevă că Alianţa PSD-UNPR-PC conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru alegerile parlamentare. În ceea ce priveşte opţiunea ideologică, aceasta este bine definită pentru 40,3% dintre români şi incertă pentru un procent egal.

Raportat la totalul populaţiei investigate, 20,3% declară că nu s-au hotărât, 9,9% spun că nu merg la vot, iar 4,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În varianta a doua, cu PNL şi PDL măsurate împreună, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 43,5% dintre respondenţi care au o opţiune ar alege Alianţa PSD-UNPR-PC. Un partid format din fuziunea PNL şi PDL ar obţine 29,8% din totalul voturilor, în timp ce PMP ar obţine 7%. UDMR ar fi votată de 5,4% dintre cetăţenii care exprimă o opţiune, în timp ce Forţa Civică ar obţine 3,6%. Clasamentul este completat de PRM cu 3,3%, PPDD – 2,8%, PNŢCD – 1,2%, restul de 3,4% optând pentru un alt partid.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button