Sondaj INSCOP Câţi români doresc comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare

de:
28 sept. 2015
0 Afișari
Sondaj INSCOP Câţi români doresc comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare

Potrivit sondajului, 85% dintre români au o părere bună despre inițiativa de impozitare a marilor averi, 3,7% au o părere nici bună, nici proastă despre această inițiativă, 7,5% declară că au o părere proastă despre acest proiect, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 3,8%.

Totodată, 48,3% dintre respondenți sunt de acord cu noua lege a salarizării bugetarilor, 24,6% au o părere nici bună, nici proastă despre acest demers, în timp ce 19,2% au o părere proastă. 7,9% au ales varianta „nu știu/nu răspund”.

În ceea ce privește introducerea votului prin corespondență pentru românii din străinătate, 42,3% dintre cei intervievați au o părere bună, 21,3% au ales opțiunea „nici bună, nici proastă”, iar 27,4% nu sunt de acord. Procentul non-răspunsurilor pe acest subiect este de 9%.

Pe subiectul legat de autonomia Ținutului Secuiesc, 7,1% dintre persoanele chestionate sunt de acord, 11,2% au o părere nici bună, nici proastă, 72,2% au o părere proastă, iar 9,5% ”nu știu” sau ”nu răspund”.

În problema colaborării dintre Guvern și președinte, sondajul relevă că 77,8% dintre respondenți sunt de părere că Executivul trebuie să colaboreze strâns cu șeful statului pe orice subiect de interes public (față de 78,3% în luna iulie), 13,6% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 8,6% sunt nehotărâți în această chestiune.

Totodată, 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale la aceeași dată, 22,9% își exprimă dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 14,2%, notează realitatea.net. 

Legat de culoarea politică a Executivului, 30,4% dintre cei chestionați sunt de acord că actualul Guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (față de 33,2% în luna iulie), 50% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 19,6% ”nu știu” sau ”nu răspund”.

Astfel, 26,9% dintre persoanele intervievate consideră că actualul Executiv trebuie să rămână în funcție, dar cu un alt prim-ministru, pe când 51,7% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 21,4% nu știu sau nu răspund.

Sondajul mai arată că 26,4% dintre respondenți sunt de acord cu ipoteza organizării de alegeri anticipate (față de 30,3% în luna iulie), 62,4% își exprimă dezacordul cu această propunere, iar 11,2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul, în perioada 10 — 15 septembrie, pe un eșantion de 1.085 persoane și are o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Cookies