Sondaj CURS în București: 69% – opinie proastă despre Nicușor Dan, egalitate la încredere cu ex-primarul Gabriela Firea. Ce îi deranjează pe bucureșteni

22 aug. 2022
15814 Afișari
Sondaj CURS în București: 69% - opinie proastă despre Nicușor Dan, egalitate la încredere cu ex-primarul Gabriela Firea. Ce îi deranjează pe bucureșteni
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susține o conferință de presă pe un şantier din sectorul 2 din București unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare, miercuri 3 august 2022. Inquam Photos / George Călin

Un sondaj de opinie CURS, realizat în București înainte de introducerea sistemului cu plată a parcărilor centrale, arată că 69% din bucureșteni au o părere proastă și foartă proastă despre activitatea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Nemulțumirea principală a bucureștenilor rămâne traficul și lipsa parcărilor, apoi în ce măsură este curățenie și poluare în Capitală.

La capitolul personalități publice și politice, pe primul loc în încrederea bucureștenilor se află Alexandru Rafila (PSD), ministru al Sănătății – 29%, urmat de Marcel Ciolacu, liderul PSD – 27%, Nicolae Ciucă, premierul și lider al PNL – 25%, Nicușor Dan și Gabriela Firea, ambii cu 22%.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-17 august, pe un eșantion de 1035 respondenţi, și a acoperit momentul în care a fost anunțat sistemul de parcare cu plată din centrul Capitalei. Datele au fost publicate de site-ul Știri pe surse.

Sondaj CURS: sursa Știri pe surse

Reamintim că la alegerile locale din 2020 din București, Nicușor Dan (independent, susținut de PNL și USR-PLUS) a fost ales primar general cu 282.631 voturi (42,81%), în timp ce Gabriela Firea (PSD) a obținut 250.690 de voturi (37,97%).

Viața cotidiană în București, în analiza CURS

Pe bucureșteni îi deranjează în număr mare: traficul – 23%, problema parcărilor – 11%, curățenia – 11%, poluarea – 9%, încălzirea – 9%, colectarea gunoiului – 7%, drumurile principale – 7%, spațiile verzi – 5%.

 

Totodată, 68% dintre bucureșteni consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită în Capitală.

Primarii de sectoare, mai apropiați de electorat

Dacă activitatea primarului general Nicușor Dan este considerată proastă și foarte proastă de către 69% din bucureșteni, oamenii observă îmbunătățiri la primarii de sectoare. Astfel, 50% au apreciat că activitatea primarului de sector este bună și foarte bună.

Intenția de vot la partide: PSD -32%, revenire a PNL-23%. Al treilea partid: AUR

Sondajul indică preferința bucureștenilor pentru PSD – 32%, procent identic cu cel obținut la alegerile locale din septembrie 2020.

Surpriza o constituie USR și AUR. Se observă o scădere a preferințelor locuitorilor Capitalei pentru USR la 10%, în contițiile în care la alegeri au obținuse 26,9% și era al doilea partid politic.

De altfel, liberalii au parte de o revenire, de la 19% la alegerile din 2020, la 23% în sondajul din august 2022. După ce la ultimele alegeri locale din 2020, USR-PLUS a fost votată de peste 30% din București, în prezent USR se mai bucură de susținerea a 10% din bucureșteni.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, dumneavoastră cu ce partid ați vota?”, bucureștenii și-au exprimat opțiunile astfel:

PSD – 32%
PNL – 23%
AUR – 13%
USR – 10%
PMP – 4%
Partidul Umanist social-liberal – 4%
Alianța pentru Patrie APP – 3%
PER – 3%
Pro Romania – 2%
Forta Dreptei – 2%
REPER – 2%
Altul – 2%

Metodologia sondajului CURS

  • Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din Municipiul București, în vârstă 18 ani şi peste
  • Volumul eşantionului: 1035 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat
  • Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
  • Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted TelephoneInterviewing)
  • Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS
  • Datele au fost ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului bucureștean

Îți mai recomandăm să citești și:

Cookies