SONDAJ. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare. Clasamentul partidelor

de:
03 mart. 2016
0 afișări
SONDAJ. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare. Clasamentul partidelor

Aproape un sfert dintre români ar vota cu PSD dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, iar 20% cu PNL, relevă un sondaj, realizat în perioada 1-5 februarie, de Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL), care a stabilit patru profile de alegători pentru anul acesta.

Potrivit studiului, la întrebarea „dacă mâine ar fi alegeri parlamentare cu ce partid ați vota”, participanții la sondaj au răspuns: PSD — 24%, PNL — 20%, ALDE — 2%, PMP — 2%, UDMR — 1%, 13% au spus că nu vor vota, iar 34% că nu s-au hotărât.

VEZI AICI SONDAJUL INTEGRAL

Persoanele care susțin că nu vor participa la alegerile din acest an consideră mai degrabă că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită în România. Cu toate acestea, o parte însemnată a acestei categorii de români nu a încercat să schimbe această stare de fapt prin comportamentul electoral anterior, aceștia neprezentându-se la alegerile din ultimii 25 de ani, spun autorii cercetării.

Aceste persoane susțin cu precădere combaterea corupției și identifică nevoia unei griji comune crescute față de mediul înconjurător. Românii care declară că nu își vor exercita dreptul la vot sunt într-o proporție mai mare bărbați. Cea mai mare parte a apoliticilor locuiesc în mediul urban. De asemenea, aceste persoane se încadrează mai degrabă în categoria tinerilor și a celor cu studii și venituri peste medie, arată cercetarea ISSPOL.

Studiul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1.065 de persoane din România cu drept de vot. Eșantionul are un nivel de încredere de 95% și o marjă de eroare de +/-3%.

Cookies