FIT CITY

Sondaj: Capitala are cei mai buni medici stomatologi

Studiul privind „Medicii dentişti – percepţii publice. Atitudinile şi comportamentele de igienă dentară ale românilor” s-a desfăşurat în perioada 1-2 martie, pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane de peste 18 ani, cu domiciliul în mediul urban.

34% dintre participanţii la studiu au răspuns că cei mai buni medici stomatologi sunt în Bucureşti. Alţi 4% au ales Clujul, iar 3% dintre respondenţi au considerat că Iaşul are cei mai buni dentişti.

Potrivit studiului, 48% dintre respondenţi declară că merg la dentist o dată pe an sau mai rar, iar 12% afirmă că nu merg deloc la stomatolog. În categoria celor care nu merg deloc la stomatolog, cea mai mare pondere au au locuitorii din Moldova. Dintre respondenţii care folosesc totuşi serviciile medicale ale dentiştilor, 37% recunosc că vizitează un cabinet stomatologic doar atunci când au dureri dentare. Constrângerile economice se găsesc reflectate în limitarea accesării cabinetelor dentare, acestea fiind declarate ca principala cauza a amânării sine die a vizitei la dentist de către 45% din populaţie.

Raportându-se la situaţia financiară a propriei gospodării, 50% dintre respondenţi declară că îşi pot permite să acopere costul tratamentelor stomatologice pentru membrii familiei, în timp ce alţi 31% afirmă că nu pot susţine aceste costuri.

Cunoştinţele populaţiei despre oferta de servicii stomatologice care sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt reduse şi incomplete. Doar 16% dintre respondenţi declară că au beneficiat de tratamente stomatologice compensate de CNAS, iar 52% dintre cei chestionaţi nu au auzit că acest tip de tratamente pot fi decontate de stat.

Gradul de utilizare a produselor şi soluţiilor de curăţare şi întreţinere a dinţilor şi cavităţii bucale este destul de scăzut. Doar 18% dintre respondenţi folosesc spray de gură, 32% utilizează duşul bucal, iar 41% îşi curăţă dinţii cu aţa dentară. Cea mai utilizată marcă de pastă de dinţi în România este Colgate (64%), fiind urmată la distanţă mare de Blend-a-Med (10%). Pe următoarele poziţii se clasează Sensodyne, Parodontax sau Aquafresh.

Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button