Sondaj: 4 din 10 angajaţi români spun că obişnuiesc să lucreze şi atunci când sunt în concediu

de:
19 iul. 2018
0 Afișari
Sondaj: 4 din 10 angajaţi români spun că obişnuiesc să lucreze şi atunci când sunt în concediu

Puţin peste jumătate dintre angajaţii români (57%) au avut în ultimul an cel mult 10 zile de concediu, iar 20% nu au avut nicio zi liberă, în condiţiile în care 4 din 10 români spun că lucrează şi atunci când sunt în vacanţă, arată datele celui mai recent studiu derulat de platforma de recrutare eJobs.

În acelaşi timp, doar 17% dintre participanţii la sondaj şi-au luat toate zilele de concediu disponibile într-un an, iar 36% au declarat că, faţă de anii trecuţi, în ultimul an au avut mai puţine zile libere.

Previziunile pentru această vară sunt însă mai optimiste, având în vedere că 73,9% dintre angajaţi şi-au plănuit între 5 şi 20 de zile de concediu, în timp ce 13,3% vor avea maximum 5 zile libere, iar 12,7% vor rămâne toată vara la birou.

În ceea ce priveşte bugetele rezervate pentru vacanţă, 60% spun că au alocat cel mult 500 de euro, iar 28% vor plusa, până la 1.000 de euro. Mai puţin de 15% dintre angajaţii români sunt pregătiţi să cheltuiască între 1.000 şi 2.000 de euro sau chiar mai mult.

„Numărul de zile de concediu pe care şi le iau românii spune multe despre felul în care reuşesc să se împartă între viaţa de la birou şi cea de acasă. Dar şi mai grăitor este comportamentul pe care îl au în vacanţe. 4 din 10 angajaţi români spun că obişnuiesc să lucreze în zilele libere, iar 14,5% dintre aceştia petrec cel puţin două ore, zilnic, în acest scop. În cea mai mare parte a cazurilor vorbim însă despre o percepţie greşită pe care o au asupra nivelului de implicare pe care angajatorii îl aşteaptă de la ei. Deşi, într-adevăr, mai există companii în care nou veniţii sunt învăţaţi că orele suplimentare sunt obligatorii şi că sarcinile de serviciu nu ţin cont de zilele libere, tot mai multe companii şi-au asumat un rol de educare şi au început să încurajeze şi uneori chiar să impună angajaţilor să pună punct sarcinilor de serviciu odată cu terminarea programului de lucru”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de angajaţi rămân conectaţi la ce se întâmplă la birou atunci când sunt în vacanţă.

Chiar mai mult, un sfert din totalul participanţilor la studiul derulat de eJobs au spus că, atunci când concediul este mai scurt de o săptămână, îşi aleg destinaţia în locuri apropiate, ca fus orar, de casă, astfel încât să poată fi contactaţi oricând, de către colegi. În plus, 18% declară că aceasta este o regulă de la care nu se abat niciodată, în timp ce 57% nu iau în calcul acest factor.

„Mai surprinzător de atât este, însă, ce au răspuns participanţii la studiu atunci când au fost întrebaţi dacă au fost nevoiţi să-şi întrerupă vreodată concediul şi să se întoarcă mai devreme la birou pentru a rezolva probleme legate de muncă. 42,3%, adică aproape jumătate din total, au răspuns «da»”, a adăugat Bogdan Badea.

Email-ul rămâne aproape pentru toţi activ, doar 9% dintre respondenţi declarând că nu îl verifică atunci când sunt în concediu. Cei mai „silitori” (3,8%) au o frecvenţă-record de conectare la email, o dată sau de mai multe ori pe oră, în fiecare zi.

Studiul a fost derulat în perioada aprilie-mai 2018, pe un eşantion de 1.300 de respondenţi, cu vârste între 18 şi 56 de ani. Dintre aceştia, 56,8% sunt salariaţi fără funcţie de conducere.

Cookies