Bucureștiul ar putea recupera căldură generată de metrou în stații sau de clădirile care găzduiesc servere pentru sistemul de încălzire centralizată.
Adrian Untea, director în cadrul Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB), a declarat că în Capitală au fost identificate 210 potențiale surse de căldură regenerabilă și reziduală, totalizând aproximativ 187.000 de gigacalorii pe an.
Astfel, Bucureștiul ar putea asigura 5% energie neconvențională în cadrul sistemului de încălzire centralizată, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2023/1791 privind eficiența energetică.
Adrian Untea a explicat, în cadrul seminarului „Sprijinirea tranziției energetice și a decarbonizării în sectorul termoficării”, organizat de Termoenergetica, că, potrivit directivei europene, până în anul 2050 sistemele de termoficare ar trebui să se bazeze exclusiv pe surse de căldură regenerabilă și căldură reziduală, scrie Antena 3 CNN.
El a menționat că, în cadrul proiectului Set Heat, a fost elaborată harta termică a Capitalei, pe care au fost indicate potențiale surse de căldură.
Hărțile termice reprezintă un instrument foarte util, deoarece pe harta localității respective sunt suprapuse, pe coordonatele reale, potențiale surse de căldură. Acest instrument este în continuă dezvoltare.
În momentul de față, în București s-au identificat 210 surse potențiale de căldură regenerabilă și căldură reziduală, totalizând aproximativ 187.000 de gigacalorii pe an.
În ce privește partea de energie regenerabilă, la nivelul Municipiului București s-au identificat: surse de energie solară și căldură ce poate fi recuperată din lacuri prin pompe de căldură; există un potențial geotermal.
Iar pe partea de căldură reziduală s-au identificat până în prezent două soluții: recuperare de căldură de la stații de metrou și de la clădiri unde există servere și, la fel, se generează căldură. Bineînțeles, acestea implică de asemenea introducerea unei pompe de căldură.
Necesarul sistemului de termoficare din București este de peste 3 milioane de gigacalorii. În prezent au fost identificate aproximativ 5% potențiale surse de energie neconvențională, a menționat Adrian Untea. Dintre acestea, 91% reprezintă energie regenerabilă, iar 9% căldură reziduală.
Cea mai mare pondere o au panourile solare amplasate în zona punctelor termice. Până acum au fost identificate 198 de astfel de locații.
Te-ar mai putea interesa și: