Soluții anti-poluare: Aparatul „Fântânel” oferă bucureștenilor apă de băut de la robinet

de:
20 mai 2013
0 Afișari
Soluții anti-poluare: Aparatul

Fiecare aparat ‘Fântânel’ furnizează în medie 2500 de litri de apă pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 1250 de sticle de plastic de 2 litri pe zi. Prin urmare, apă consumată de la ‘Fântânel’ timp de un an de zile economiseşte utilizarea a 457.000 de sticle de plastic, potrivit portalului bucurestiul.net.

Inaugurarea acestui aparat reprezintă o ocazie pentru a reface încrederea cetăţeanului în apa ‘publică’. Totodată, Primăria Sectorului 6 facilitează accesul cetăţenilor la un loc în care aceştia pot cunoaşte mai multe despre impactul acţiunilor de fiecare zi asupra mediului înconjurător. 

Avantajele pentru mediu sunt mult mai numeroase: dacă se consumă apă de la aparatele ‘Fântânel’, în fiecare an nu se mai produc (şi nu mai trebuie distruse) 28 tone de sticle de plastic (PET) şi, prin urmare, se economisesc 49 de tone de petrol şi 490 de metri cubi de apă. În plus, în atmosferă nu se mai emit 42 de tone de dioxid de carbon (CO2) şi 490 kilograme de monoxid de carbon (CO2).

În ultimii ani, şapte milioane de români au ales să bea din nou apă de la robinet pentru că o consideră bună de băut şi sigură. În prezent, un român din trei nu are încredere în calitatea apei de la robinet. Apa ‘publică’ este mai sigură pentru că este supusă mai multor controale. Controalele sunt fie interne – când sunt realizate de către administratorul apelor publice, fie externe – asigurate de compania care este răspunzătoare cu întreţinerea aparatelor ‘Fântânel’. Controalele externe sunt efectuate prin prelevarea de probe de apă, la fiecare trei luni, care vor fi ulterior analizate de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, iar rezultatele vor fi afişate pentru informare publică. Economiile nu sunt de neglijat: apa de la robinetul de acasă costă în medie 0,0028 lei / litru, iar o sticlă de apă minerală costă aproape de 223 de ori mai mult.

În 2011, românii au cumpărat 1,13 miliarde de litri de apă, adică 161 litri pe cap de locuitor. Din punctul de vedere al protecţiei mediului, cantitatea de 1,13 miliarde de litri de apă îmbuteliată a însemnat utilizarea a aproximativ 36.160 de tone de sticle de plastic (PET), consumul a 68.700 de tone de petrol şi emisii de 95.000 de tone de CO2 echivalent în atmosferă. Numai 5% din ambalajele de plastic sunt colectate diferenţiat şi trimise către centrele de reciclare; restul de 95% ajunge la gropile de gunoi sau la centrele de recuperare a energiei din deşeuri.

Totodată, numai 7% dintre sticlele de apă minerală sunt transportate pe calea ferată, restul de 93% fiind transportate pe drumurile publice, în camioane, ceea ce înseamnă consum de combustibil, producţie de CO2 şi pulberi nocive.

Cookies