Soluție smart găsită de un sector în criza încălzirii din București: boilere mobile care să încălzească apa din rețea

17 dec. 2021
338 Afișari
Soluție smart găsită de un sector în criza încălzirii din București: boilere mobile care să încălzească apa din rețea
Soluție smart găsită de un sector în criza încălzirii din București: boilere mobile care să încălzească apa din rețea/ Sursa foto: Unsplash

O soluție de avarie pentru a încălzi apartamentele bucureștenilor, care suferă de frig în lipsa căldurii, a fost găsită în Sectorul 2. Această rezolvare temporară, care presupune montarea unor boilere mobile care încălzesc apa la capătul coloanelor de distribuție a căldurii, ar ajuta peste 11.000 de oameni racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Consiliul local al Sectorului 2 a adoptat un protocol cu Termoenergetica prin care se suplimentează lipsurile din infrastructura termică în zonele cele mai afectate de distribuția căldurii din sector. Administrația a identificat șase puncte termice unde pot fi montate echipamente mobile – cazane care funcționează cu gaz – pentru a încălzi agentul termic cât mai aproape de utilizatorii finali, iar soluția, dacă va fi eficientă, va fi extinsă și la alte puncte.

„Forma discutată are în vedere cazane care funcționează cu gaz, în care Sectorul 2 plătește închirierea, iar Termoenergetica plătește combustibilul”, a precizat primarul Radu Mihaiu, care a adăugat că, din păcate, soluția se va aplica abia de iarna viitoare din cauza procedurilor și lucrărilor de instalare.

Într-un răspuns pentru b365.ro, edilul a explicat că sistemul nu va poate fi introdus imediat, pentru a-i ajuta pe bucureștenii care au nevoie acum de căldură, întrucât branșamentele echipamentelor la gaz durează, iar, în plus, proiectul trebuie să fie avizat și de Consiliul General.

„Practic acum am pornit protocolul pe acest sistem, iar acesta trebuie să urmeze câțiva pași birocratici, adoptarea hotărârii de către Consiliul General și apoi trecem la branșamentele la gaz. Avem șase puncte termice identificate, unde la capetele de coloană se montează echipamentele care deservesc locuințele cu probleme la încălzire. Toate aceste etape durează”, a precizat primarul Mihaiu pentru b365.ro.

Lista cu Punctele termice din Sectorul 2 unde se poate îmbunătăți temperatura apei din rețeaua de termoficare:

Cum funcționează sistemul mobil de încălzire a apei

În favoarea utilizării boilerelor au votat consilierii USR, PNL și PMP, în timp ce PSD s-a opus. „Dintr-un calcul cinic politic, PSD a votat împotriva acestui proiect, justificând: “nu e treaba noastră, de ce să ajutăm Termoenergetica?”. Așa cum am spus și în ședința de Consiliu Local, treaba noastră nu e să ajutăm Termoenergetica, treaba noastră e sa ajutăm cetățenii Sectorului 2.”, a scris primarul pe " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook.

Ceea ce va face propriu-zis Primăria Sectorului 2 este să închirieze boilere mobile care se cuplează la infrastructura existentă și încălzesc apa la fata locului, astfel luând de pe presiunea sistemului termic.

Conform înțelegerii, Sectorul 2 va suporta costurile generate de închirierea de către Termoenergetica a echipamentelor suplimentare de încălzire a apei, iar obligația Termoenergetica va fi de a executa lucrările necesare pentru instalarea noilor echipamente și, bineînțeles, funcționarea lor. Sistemul va fi funcțional din sezonul de iarnă de anul viitor.

 

Cookies