Soluţiile Primăriei pentru RADET: Dublarea preţului la gigacalorie şi restructurarea a 1.900 de angajaţi

de:
28 iun. 2011
0 Afișari
Soluţiile Primăriei pentru RADET: Dublarea preţului la gigacalorie şi restructurarea a 1.900 de angajaţi

Primăria Capitalei a comandat anul trecut un studiu de oportunitate privind gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termică. Ipotezele de lucru luate în considerare la realizarea acestui studiu au cuprins reducerea personalului RADET de la 4.430 (la data efectuării studiului) la 2.500 la sfârşitul anului 2014 şi preluarea de către Primărie a datoriilor RADET către ELCEN în cuantum de 2,2 miliarde de lei. Din acestea, RADET împreună cu Primăria ar vrea să şteargă prin negociere cu Elcen 700 milioane de lei.

Conform aceluiaşi studiu, preţul gigacaloriei pentru populaţie ar urma să crească la 248 lei cu TVA. Primăria intenţionează să acorde în continuare subvenţii pentru căldură, numai că de acest ajutoare vor beneficia doar o parte dintre bucureşteni. Astfel, conform reprezentanţilor Primăriei, căldura var putea fi subvenţionată doar pentru familiile cu un venit lunar mai mic de 3.000 lei. Ceilalţi ar urma să plătească preţul întreg, în acest caz de 248 lei/gigacaloria.

Privatizarea RADET

Studiul de oportunitate, comandat de Primărie contra sumei de 120.000 euro, analizează trei scenarii, respectiv gestiunea RADET delegată către un operator deţinut 100% de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) – situaţia actuală, gestiunea directă a RADET de către PMB şi trecerea angajaţilor la primărie sau gestiunea privată către un operator public-privat sau 100% privat.

În prima variantă a reieşit că primăria ar trebui să cheltuiască pentru RADET în următorii 12 ani 2,081 miliarde de euro, în a doua variantă 1,924 miliarde. Cea mai convenabilă economic este soluţia privatizării, care ar însemna pentru PMB cheltuieli de 1,191 miliarde de euro. În această situaţie, Primăria ar suporta subvenţia pentru cetăţeni doar în primii doi ani, urmând ca după această perioadă să decidă firma privată dacă şi cât suportă din subvenţie.

Studiul de oportunitate privind gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termică a intrat în dezbatere publică pe site-ul PMB. Decizia finală va aparţine însă consilierilor generali care vor decide dacă în acest moment este oportun ca RADET să fie privatizat sau nu.

Cookies