BAZAR

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014. Când are loc SOLSTIŢIUL DE VARĂ în 2014 – ziua cea mai lungă din an

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014- 21 IUNIE, ora 13:51

Pe 21 iunie, la ora 13:51, este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice. La aceasta data este cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte a anului. Solstitiul de vara a fost, din timpuri stravechi, un moment incarcat de superstitii si semnificatii.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014. In emisfera nordica, solstitiul de vara este datat in jurul datei de 21 iunie, iar in emisfera sudica acelasi solstitiu este plasat temporal in jurul datei de 21 decembrie. Similar cu „antinomia” echinoxurilor de la inceputul primaverii, simultan cu existenta unui solstitiu intr-una din cele doua emisfere ale Terrei, solstitiul „opus” (inceputul iernii astronomice) marcheaza cealalta emisfera (sudica), scrie Agerpres.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. Denumirea de solstitiu („Soarele sta”) este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopti albe”.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014. Anumite ritualurile legate de miezul verii par sa se regaseasca in majoritatea culturilor. Solstitiul de vara era o vreme a purificarii prin apa si foc, un timp cand spiritele pamantului si cerului paseau printre oameni. Puteau fi gasite comori imbelsugate in aur, iar zanele si vrajitoarele erau mai prezente decat in orice alta perioada a anului. Peste campuri erau purtate torte in scopul indepartarii bolilor din grane, iar vitele erau trecute prin foc pentru a se izgoni fapturi asemanatoare vampirilor.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014 – 21 IUNIE. La romani, solstitiul de vara este apropiat si legat de sarbatoarea Sanzienelor, marcata pe data de 24 iunie. Sanzienele sunt fapturi magice, aeriene si silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum si insusiri de leac florilor, belsug in campii si fertilitate animalelor. Coronitele de Sanziene lasate noaptea afara puteau asigura fetele ca vor face nunta in vara, daca erau gasite dimineata acoperite de roua.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014- 21 IUNIE

Solstitiul de vara este favorabil unor magii puternice, care isi pot pune amprenta pozitiva asupra unor schimbari in dragoste, prosperitate sau sanatate. Energia solstitiului de vara este considerata a fi o energie a pasiunii, vitalitatii, creativitatii si belsugului.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ era si un prilej de gasire si folosire a apei magice. Imbaierea in lacuri sau rauri avea un efect curativ, dar constituia si un ritual de renastere. In unele regiuni, spalatul cu roua adunata in ajunul solstitiului reprezenta o practica magica de frumusete, iar in altele, imbaierea in apa cu ierburi din noaptea solstitiului reprezenta o cura de refacere a sanatatii si vigorii.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014- 21 IUNIE

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. Miezul verii a dat mereu prilejul organizarii unor festivaluri dedicate atat focului, cat si apei. Dragonul simbolizeaza haosul din care apare viata si reintoarcerea catre haos prin moarte. Dragonul este o creatura specifica atat focului, cat si apei.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. Pentru celti, anul nou incepea atunci cand vechiul dragon era ucis si aparea un alt dragon. Druizii, preotii din regiunile celtice, sarbatoreau Alban Heruin, solstitiul de vara, situat la jumatatea intervalului de timp dintre echinoxul de primavara (Albam Eiler) si echinoxul de toamna (Alban Elfed). Acest festival al miezului de vara celebra apogeul Luminii, simbolizat uneori prin incoronarea „Regelui Stejar”, zeul cresterii anului. Solstitiul de vara era celebrat in mod traditional prin ospete in paduri, jocuri si mari focuri de tabara.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014- 21 IUNIE

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. In China antica, ceremonialul solstitiului de vara consta intr-o sarbatoare dedicata pamantului, fortei feminine si pricipiului Yin. In vechea Galie, celebrarea solstitiului de vara era denumita „Sarbatoarea lui Epona”, dupa numele unei zeite a cailor, personificand fertilitatea, independenta si agricultura.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014. Triburile celtice, slave sau germanice sarbatoreau solstitiul de vara cu focuri de tabara. Noaptea solstitiului era specifica festivalurilor focului si magiei de dragoste, oracolelor iubirii si divinatiei. Se credea ca lanurile de cereale se vor inalta la fel de mult ca si inaltimea la care sareau peste foc cuplurile de indragostiti. Puterilor magice ale focului permiteau fetelor sa isi ghiceasca viitori soti.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014. In Suedia, un arbore al miezului de vara era inaltat si decorat in fiecare asezare. Satenii dansau in jurul lui, iar femeile se imbaiau intr-un rau. Ritualul avea menirea de a aduce ploaia peste campuri.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2014- 21 IUNIE


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button