BAZAR

SOLSTIŢIU DE IARNĂ 2014, 22 DECEMBRIE. Prima zi oficială de iarnă pe 22 decembrie

SOLSTIŢIU DE IARNĂ 2014, 22 DECEMBRIE: Patru momente importante sunt pe parcursul unui an: cele două echinocţii, primăvara şi toamna, precum şi cele două solstiţii, vara şi iarna. Zilele premergătoare solstiţiului de iarnă sunt potrivite pentru un proces de autoanaliză, de evaluare a efortului depus în cursul anului. Tot acum este timpul pentru analiza rezultatelor la care am ajuns. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ ne-a adus întotdeauna o energie nouă şi, de fiecare dată şi noi căi de manifestare a acestei energii, scrie romaniatv.net.

SOLSTIŢIU DE IARNĂ 2014: Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă . El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

SOLSTIŢIU DE IARNĂ 2014, 22 DECEMBRIE: După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

FENOMENE ASTRONOMICE ÎN LUNA DECEMBRIE, conform Observator „Amiral Vasile Urseanu”

Numele lunii vine de la cuvântul latin „decem”, ce înseamnă zece. Decembrie era a zecea şi ultima lună din calendarul gregorian.

În tradiţia noastră populară, luna decembrie se numeşte Undrea.

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

În calculele de mai sus s-au folosit ca loc de observație următoarele coordonate geografice: București – 44,4° latitudine nordică, 26,1° longitudine estică; centrul țării – 46° latitudine nordică, 25° longitudine estică; sudul țării – 43,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică; nordul țării – 47,63° latitudine nordică, 25° longitudine estică; estul țării – 46° latitudine nordică, 28,15° longitudine estică; vestul țării – 46° latitudine nordică, 20,75° longitudine estică;

Cea mai scurtă zi din an (calculată pentru orașul București) este cea de 23 decembrie, cu o durată de 8h 50m 13s.

Aparent, Soarele va începe luna în constelația Ophiucus, pe care o va străbate până pe 19 decembrie. Va intra apoi în Sagittarius unde va rămâne până pe 21 ianuarie.

Văzut de pe Soare, Pământul se va afla în constelața Taurus și va trece în constelația Gemeni pe 22 decembrie.

De pe Marte, la începutul lunii Pământul se va afla în constelația Gemeni și va trece în Cancer apropindu-se de planeta Jupiter, pe 31 decembrie ajungând la 0.54° una de cealaltă.

SOLSTIŢIU DE IARNA 2014, 22 DECEMBRIE: Pe 22 decembrie se va produce solstițiul de iarnă, ziua când Soarele se va afla (la miezul zilei) la cea mai mică înălțime deasupra orizontului. Este momentul când începe iarna astronomică. Mai multe despre solstițiul de iarnă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button