Șoferul STB cu vocea ca un tunet și grija lui gigantică pentru dinții unor adolescenți. Nu, nu e și dentist!

30 mart. 2023
1601 Afișari
Șoferul STB cu vocea ca un tunet și grija lui gigantică pentru dinții unor adolescenți. Nu, nu e și dentist!
Șoferul STB cu vocea ca un tunet și grija lui gigantică pentru dinții unor adolescenți. Nu, nu e și dentist! | Foto: Diana Popescu

Școala, această inepuizabilă sursă de neliniști, proteste și buimăceală, e mereu prezentă în discuțiile puștilor care merg cu STB-ul. Nimic surprinzător. Surprinzătoare sunt cazurile în care adolescenții aleg să se manifeste la modul „exotic”, fără să pomenească nimic de ore, profi sau teste. Și mai surprinzătoare, metodele prin care reușesc – fără măcar să-și fi propus – să-ți facă ziua mai veselă.  

🚌 Într-un 226 aglomerat, două fete se confesează îndelung pe teme școlare. Una mai sleită de puteri decât cealaltă, nu par să fi găsit, în ultimele zile, niciun motiv de bucurie. Cea mai vie nemulțumire e legată, ironic, de o… limbă moartă.

– Ne tot pisează că ea și-a dat doctoratul în engleză, în Anglia, acum 6 milioane de ani! Că nici nu poți să-ți dai seama câte sute de ani are femeia asta… Se comportă de zici că se cunoștea cu Eminescu! Și termină, nene, cu engleza aia, că tu ești profă de latină!

Colega o aprobă cu o privire îngrijorată. Și o încurajează cum poate:

– Mie mi se pare că, pentru a preda o limbă din asta, care nu interesează pe nimeni, trebuie să fii drăguț, să te porți frumos cu oamenii! Da’ n-ai să vezi!

🚌 Pare ziua nefericirilor legate de școală. Pe linia 484, o liceană cu aer disperat îi povestește unei prietene despre ora de matematică:

– Nu puteam să credem ce-auzim! Nu mai termina cu laudele! „Vai, dar ce exercițiu frumos, n-am mai pomenit așa ceva! Dacă l-a gândit doamna Minculeț, vă spun, e un geniu! Așa o frumusețe de exercițiu, nici nu-mi puteam imagina!”. Îți zic, mai avea puțin și se-nchina la el ca la icoane…

🚌 Pe ultima ușă a autobuzului STB  dau buzna doi puști. Doi „golănași”, după apelativul pe care și-l servesc încântați unul altuia. Se distrează maxim pe scaune alăturate: își dau bobârnace, își cară palme după ceafă, se înghiontesc și cască ochii la telefoane. La un moment dat, încurajat de faptul că mașina e goală, unul vine cu o idee fabuloasă:

– Hai să facem un live pe TikTok!

– Facem, da’ cu ce să fie?

– Deschidem geamu’, scot io telefonu’ și filmez din afară înăuntru, și-n timpu’ ăsta zicem ceva!

– Ce zicem, bă?

– Zicem… ba nu, nu zicem, URLĂM!

– Bine, bă, urlăm. Da’ ce???

– „DEȚINEM CARTIERU’!”

Ok, se pare că au deja un plan. Se aranjează cât de cât (nu poți să apari într-un live cu freza aiurea), repetă un pic, apoi se-apucă de treabă: se ridică în picioare, deschid larg un geam, băiatul cu inițiativa scoate telefonul în exterior și, din mers, încep să urle, conform înțelegerii: „DEȚINEM CARTIERUUU’!!! 

Telefonul revine la interior, puștii rămân în picioare, stricându-se de râs. Repetă „Deținem cartieru’!” și li se pare c-au descoperit cea mai inteligentă, amuzantă și – firește – cea mai de succes replică de pe suprafața internetului. Doar că, în secunda următoare, din difuzoarele autobuzului tună o voce:

– ALOOO! Ia așezați-vă voi imediat pe scaune, că pun, naibii, vreo frână bruscă și, după aia, nu mai dețineți nici dinți în gură!

Nota B365.ro – Mai multe #CroniciSTB, mai jos:

Cookies