Şoferii nu vor mai putea circula cu o maşină care nu este înmatriculată pe numele lor

de:
25 feb. 2013
0 Afișari
Şoferii nu vor mai putea circula cu o maşină care nu este înmatriculată pe numele lor

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier, n.r.) a fost postat, vineri, spre consultare, pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), informează Realitatea.net. Cei interesaţi îşi pot exprima punctul de vedere şi pot face sugestii vizavi de modificările propuse, în termen de 10 zile.

Printre completările şi modificările propuse se numără introducerea suspendării înmatriculării – „măsura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusă de către autoritatea competentă să realizeze operaţiunea de înmatriculare”, după cum se arată în textul proiectului de act normativ.

Această măsură ar urma să se aplice, dacă proiectul va fi adoptat, în cazul celor care, în urma achiziţionării unui autovehicul, nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la încheierea tranzacţiei.

Totodată, fostul proprietar ar urma să aibă obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, autorităţii competente, care va face menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi va înscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului.

  Autovehiculele înmatriculate în alte state şi deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România nu vor mai putea fi conduse în ţară mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa Poliţiei Române, mai propune proiectul de modificare a OUG 195/2002.

 Această prevedere ar urma să se aplice, în principal, acelor persoane din România care conduc un autovehicul înmatriculat în străinătate fără a figura în certificatul de înmatriculare, a precizat, pentru MEDIAFAX, comisarul-şef Paul Toma, şeful Serviciului de cooperare şi educaţie din cadrul Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române.

Interdicţia de a conduce în România autovehiculul înmatriculat în altă ţară după termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor menţionate în certificatul de înmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, celor care sunt angajaţi sau asociaţi în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare şi celor care au încheiat un contract de leasing, menţionează MAI.

Potrivit şefului Direcţiei Rutiere din Poliţie, în acest moment există în evidenţă aproximativ 200.000 de autovehicule înmatriculate în alte ţări. Practic, aceste autovehicule intră în evidenţa Direcţiei Rutiere după ce şoferii sunt opriţi de către poliţişti în trafic.

Proiectul de OUG lansat vineri în dezbatere publică mai propune şi ca şoferii cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, să fie obligaţi să prezinte, la cererea poliţistului rutier, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de traducerea legalizată în limba română, a acestuia, pe lângă celelalte documente prevăzute de lege (documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus şi documentele referitoare la bunurile transportate).

După 30 de zile de la obţinerea titlului, după cum reiese din acest document doveditor, sau de la intrarea autovehiculului în evidenţa Poliţiei, după oprirea sa în trafic, şoferul nu ar mai avea dreptul să îl conducă în România până nu îl înmatriculează aici, a precizat Toma.

Cookies