ARHIVA B365

Şoferii bucureşteni, AMENDAŢI pentru modul în care îi transportau pe copii în autoturisme

Acţiunea a demarat vineri, în jurul orei 11.30, în zona Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti, şi a avut ca scop verificarea modului în care se realizează transportul minorilor, atât în autoturismele personale, cât şi în autovehiculele destinate transportului de la unităţile de învăţământ. Razia poliţiştilor a arătat că, în timp ce şoferii autovehiculelor destinate transportului de la unităţile de învăţământ respectă legislaţia, ceilalţi participanţi la trafic, inclusiv taximetrişti, nu respectă prevederile legale.

„Brigada Rutieră a desfăşurat o acţiune în vederea verificării modului în care minorii sunt transportaţi în autovehicule. De asemenea, au fost verificate şi autoturisme special destinate transportului acestora la şi de la unităţile de învăţământ, întrucât în luna februarie legislaţia rutieră din România a fost armonizată cu cea europeană şi au fost delimitate foarte clar sancţiunile contravenţionale privind modul în care minorii sunt transportaţi în autovehicule. Acţiunea s-a desfăşurat la un interval orar la care minorii sunt preluaţi de către părinţi sau de către persoanele abilitate să fie duşi către locuinţe de la unităţile de învăţământ. Au fost descoperiţi atât conducători auto care cu autoturismele personale transportau minorii într-un mod care încalcă prevederile legale, dar, de asemenea, au fost oprite şi verificate şi microbuze speciale destinate transportului minorilor. În urma verificărilor, la microbuze nu au fost probleme. Toţi copiii aveau centurile de siguranţă puse”, a declarat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Şoferii care i-au transportat pe copii cu autoturismele personale fără centură de siguranţă au fost sancţionaţi contravenţional cu 4 puncte de amendă şi 3 puncte penalizare. Amenda este plătibilă cu o reducere de 50% în 48 de ore.

Poliţiştii l-au tras pe dreapta şi l-au amendat şi pe un taximetrist, întrucât pe bancheta din spate a maşinii sale se aflau un bunic cu nepotul său, care nu purtau centură de siguranţă. „L-am ţinut în braţe. Cred că e sigur”, a spus bunicul, când a fost întrebat de ce nu i-a pus copilului centura de siguranţă.

„Aţi văzut vreo companie de taxi cu scaune pentru copii în maşini? Abia s-a dat legea asta. Nu ştiu cum îi vom transporta pe copiii mai mici. Legea prevede că acei copii care au peste 3 ani trebuie să poarte centură, iar cei mai mici de 3 ani să fie transportaţi în scaune speciale, dar nu prea văd cum se va respecta această prevedere”, a spus taximetristul amendat.

„Legea prevede foarte clar că minorii care au vârste cuprinse între 0 şi 3 ani să fie transportaţi în scaune speciale, adaptate conform vârstei şi greutăţii lor, iar dacă aceştia au peste 3 ani şi o înălţime de până la 135 cm să fie transportaţi pe bancheta din spate cu centura de siguranţă pusă şi adaptată să nu îi jeneze în zona gâtului. Totodată, o persoană adultă trebuie să vegheze asupra acestora. Dacă minorii au peste 1,35 m înălţime pot fi transportaţi pe bancheta din faţă cu centura de siguranţă pusă. Sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 4 şi 5 puncte amendă şi pot ajunge până la 9 – 20 puncte amendă, în funcţie de sancţiunea contravenţională săvârşită. Maximum de amendă se acordă atunci când copilul are sub 1,35 m şi este transportat pe scaunul din faţă fără centură”, a mai spus Andrei Codău.

Vezi şi: Adevărul despre „noul” Cod Rutier: Nu cresc amenzile. Ce modificări intră în vigoare în februarie

Dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, au intrat în vigoare pe 14 februarie. Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat, la începutul lunii februarie, că singura modificare a Codului Rutier care a intrat în vigoare vizează transportul minorilor în autoturisme, amenzile menţinându-se la acelaşi nivel. Asta în ciuda articolelor alarmiste care circulă pe Internet. Mai multe detalii AICI.

Click pe imagine pentru rezoluţie maximă

Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

„Menţionăm că, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului.

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4 – 5 puncte-amendă (390 – 487,5 de lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul:

– nerespectării obligaţiei de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.

– nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Prin actul normativ amintit nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de „un nou Cod rutier”.

Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, precum şi dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015 un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 lei”, potrivit unui comunicat de presă remis de Brigada Rutieră a Capitalei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button