Șoferii băuți sau drogați pot rămâne fără permis 10 ani, legea a fost votată. În București sunt mii de accidente anual, iar zeci de șoferi ies pozitiv la teste în fiecare weekend

14 mai 2024
246 afișări
Șoferii băuți sau drogați pot rămâne fără permis 10 ani, legea a fost votată. În București sunt mii de accidente anual, iar zeci de șoferi ies pozitiv la teste în fiecare weekend
Șoferii băuți sau drogați pot rămâne fără permis 10 ani, legea a fost votată. În București sunt mii de accidente anual, iar sute de oameni își pierd viața. Foto simbol: Freepik

Camera Deputaților a adoptat un nou proiect de lege: șoferii băuți sau drogați riscă să rămână fără permis de conducere 10 ani. Totodată, în cazul accidentelor rutiere mortale, conducătorii auto băuți sau drogați riscă să ajungă să facă închisoare de la 15 la 25 de ani.

Șoferii băuți sau drogați pot rămâne fără permis 10 ani și riscă închisoare între 15 și 25 de ani

Marți, 14 mai 2024, deputații au adoptat un nou proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru șoferii care conduc băuți sau drogați.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive a fost adoptat de Camera Deputaților cu 256 de voturi „pentru” și 4 abțineri. AICI, mai multe informații.

Astfel, conducătorii auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor riscă să rămână pietoni vreme de 10 ani.

Totodată, în cazul în care șoferii băuți sau drogați produc un accident rutier, iar victimele își pierd viața, riscă să ajungă la închisoare de la 15 la 25 de ani.

Proiectul urmează să intre în vigoare după ce va fi promulgat de Președintele Klaus Iohannis.

Parlamentarii sunt de părere că pedepsele trebuie înăsprite, astfel încât să se reducă numărul accidentelor rutiere de pe drumurile din țara noastră.

De asemenea, noul proiect de lege prevede pedepse mai aspre și pentru cei ce sunt prinși cu substanțe interzise. Aceștia nu vor mai putea fi amendați, ci pedepsiți cu închisoarea.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, la fiecare 80 de secunde, în România, se produce un accident rutier. Într-un singur an, sunt mai multe decese cauzate de accidentele rutiere față de cele care au fost la cutremurul din 1977. Patru din zece accidente rutiere sunt produse de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani.

România se află pe primul loc în Europa la numărul accidentelor rutiere. În anul 2022, în București au avut loc un număr total de 3.632 de accidente rutiere. În urma acestora, 47 de persoane au murit, iar 410 persoane au fost grav rănite.

Totodată, în fiecare final de săptămână, zeci de șoferi din București ies pozitiv la teste antidrog.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies