Sute de studenți vor protesta marți la Rectoratul Universității București

de:
15 dec. 2014
0 Afișari
Sute de studenți vor protesta marți la Rectoratul Universității București

Universitatea din Bucureşti încalcă flagrant legislaţia în vigoare, prin încercarea de intimidare a studenţilor care au semnalat numeroase nereguli cu Comisia de Etică, se arată într-un comunicat remis de Biroul de comunicare al Societăţii Europene pentru Justiție.

Aducem la cunoştinţa conducerii instituţiei faptul ca studenţii au, conform Codului Studentului (anexa a Legii nr.1/2011) „Dreptul de a sesiza abuzuri și nereguli și de a cere verificarea și evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate prevăzute de legislația în vigoare, precum și dreptul la protecția celor care sesizează, potrivit Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii”.

Societatea Europeană pentru Justiţie, se alătură şi susţine demersurile Societăţii Studenţilor Universităţii Bucureşti şi marţi, la ora 15.30, va trimite reprezentanţi pentru a monitoriza modul în care se va desfăşura miscarea în semn de protest a studenţilor de la Universitatea din Bucureşti.

Reprezentanţii SSUB au anunţat faptul că:

„Marţi, începând cu ora 15.30, sute de studenţi ai Universităţii din Bucureşti vor face o „plimbare” prin incinta Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde îşi are sediul şi Rectoratul pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a arăta că ne pasă de viitorul nostru şi vrem să fim trataţi ca şi parteneri în procesul educaţional, cum prevedea Legea. Vrem calitate la Universitatea din Bucureşti, nu condiţii ca în evul mediu. Vrem autonomie universitară, nu satrapie locală. Vrem ca învăţământul să fie centrat pe student şi nu să fie centrat pe cum să-i facem pe studenţi să tacă.” – Nemulțumirea studenților este cu atât mai mare cu cât Universitatea din Bucuresti are un buget anual de 73 de milioane de euro, iar condiţiile de studiu sunt foarte proaste, mai mulţi studenţi îmbolnăvindu-se după ce au stat în săli neîncălzite, cu mucegai şi igrasie. De altfel, Societatea Europeană pentru Justiţie, care îsi propune să apere libertatea de exprimare, drepturile omului, statul de drept şi democraţia, va oferi studenţilor sprijin juridic de specialitate pentru acţionarea în justiţie a Universităţii din Bucureşti, instituţie care nu oferă studenţilor un mediu adecvat de studiu (mai mulţi studenţi au suferit prejudicii morale şi materiale după ce s-au îmbolnăvit) şi încearcă să reprime mişcarea studenţilor , nerespectând dreptul la liberă exprimare garantat de Constituţia României.

„Societatea Europeană pentru Justiție”- Eurojust este o organizaţie democratică, independentă, nepartizană, cu activitate civică şi de promovare a statului de drept şi a democraţiei.

Mai multi studenti ai Facultatii de Limbi Straine au intrat, miercuri, in greva japoneza, acuzand faptul ca in salile de curs este frig, iar conducerea institutiei nu investeste in renovarea cladirii, potrivit Societatii Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB).

Cookies