ȘTIRI

Societatea civilă cere SRI „să lase la vatră ofiţerii acoperiţi din presă”

Scrisoarea publica semnata de ONG-uri:

Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă

Organizatiile semnatare considera fireasca si necesara demisia sefului SRI, George Maior, avand in vedere repetatele atacuri si presiuni pe care le-a facut in ultima perioada la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei si a altor opozanti ai legilor Big Brother.

In acest context solicitam public parlamentului sa introduca in legile sigurantei nationale o interdictie expresa a recrutarii de colaboratori sau agenti din cadrul presei de catre serviciile de informatii. In acest fel opiniile si ideile transmise de presa vor reflecta doar convingerile ziaristilor si nu ordinele primite de unii dintre acestia de la serviciile de informatii.

Recunoasterea publica a directorului SRI privind existenta in presa de agenti/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenta ofiterilor acoperiti in mass-media. Reamintim ca pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covarsitoare de voturi) rezolutia „Norme standard pentru libertatea presei in Uniunea Europeana”. Rezolutia cere, intre altele, statelor membre, sa adopte legislatia necesara pentru a preveni infiltrarea in redactii a ofiterilor de informatii.

Organizatiile semnatare cer autoritatilor si sa nu se grabeasca cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emotiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt in lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retentia datelor, a fost invalidata de Curtea de Justitie a UE. Daca va fi necesara o noua directiva privind stocarea datelor, desigur ca va fi adotata. Directivele privind cartelele prepay si cea privind securitatea cibernetica se afla in stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicitam autoritatilor romane sa renunte la excesul de zel si sa initieze reglementari interne numai dupa adoptarea directivelor europene in aceste materii.

Semnatari:
Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH
Mircea Toma, Presedinte, ActiveWatch
Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Mihail Bumbes, Presedinte, Asociatia Militia Spirituala
Tiberiu-Constantin Turbureanu, Presedinte, Fundatia Ceata
Vasile Craciunescu, Presedinte, Asociatia Geo-Spatial.org
Elena Calistru, Presedinte, Asociatia Funky Citizens
Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice
Ioana Avadani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button