SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Cum se prepară o băutură răcoritare NATURALĂ de SOC, PERFECTĂ când e cald

de:
22 mai 2016
7 Afișari
SOCATĂ - REŢETĂ SOCATĂ. Cum se prepară o băutură răcoritare NATURALĂ de SOC, PERFECTĂ când e cald

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Socul este recomandat contra tusei, dar și împotriva constipației. Produce diureză, drept pentru care e recomandat în reumatism, boli de rinichi și de vezică. Având proprietăți laxative și ajutând la eliminarea apei din țesuturi, se folosește ca medicament natural în obezitate. Mai mult, substanţele din această plantă cresc lactaţia, întăresc organismul şi promovează o stare generală de bine. Socata, băută o dată cu mesele (în cantităţi mici), conţine o serie de sucuri care contribuie la o digestie uşoară şi completă a mâncării şi asta datorită lactobacililor, acidului lactic şi enzimelor conţinute. De asemenea, pe lângă socată, florile de soc pot fi adăugate şi în compoturi de fructe, în dulceturi şi gemuri, pentru a le da o aromă aparte.

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Chiar dacă pare o băutură tipic românescă, o limonadă aromatizată cu flori de soc, este una dintre cele mai populare băuturi „de casă” din Europa își are originea în Marea Britanie. Secole la rând, socata a fost băutura de vară a aristocraţiei rurale. Ea se prepară din florile Socului negru (Sambucus nigra) – denumit astfel pentru culoarea fructelor sale. Lăsată la fermentat, în timp scurt, limonada răcoritoare se transformă într-un vin tare, acidulat deopotrivă, numai bun să destindă consumatorul. Spre deosebire de băutura preparată la în România, britanicii mai adăugau stafide tocate mărunt. 

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea mai multor afecțiuni: digestive (au proprietăți diuretice și laxative), respiratorii (răceală, gripă și bronșită), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriție (în cura de slabire). Florile de soc conțin rutozida, ulei volatil, sambunigrozida, etil-amine, izobutil și izoamil-amine, beta glicozizi ai acizilor caleic și ferulic, zaharuri, mucilagii, vitamina C etc. Ceaiul din flori de soc provoacă transpirație abundentă, ajutând la scăderea temperaturii în cazul răcelilor sau gripelor.

B365.ro vă prezintă mai multe REŢETE DE SOCATĂ, care diferă atât prin ingrediente, cât şi prin cantitatea finală de suc. 

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ.. Ingrediente pentru 10 litri de suc:

– 14 flori de şoc din cele mai parfumate

– 1 kg zahăr

– 2 lamai galbene

– 2 lamai verzi

– 10 litri de apă plată

– cel puţin 4 zile însorite

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Mod de preparare

Florile de şoc se spală foarte bine. Zahărul şi florile se împart în mod egal între recipientele utilizate. Se spală bine şi lămâile, se taie în sferturi, se storc, apoi împreună cu zeama se adaugă la restul de ingrediente. Se adaugă apă şi se amestecă până când zahărul se dizolvă.Apoi se acoperă borcoanele şi se scot la soare în curte, pe balcon sau pe acoperiş. Se lasa aşa cel puţin 4 zile. Nu uitaţi să amestecaţi în suc cel puţin o dată pe zi. După cele 4 zile, sucul se strecoară şi se pune în sticle. Se păstrează la rece.

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Ingrediente pentru 5 litri de suc. Timp de preparare 15 MINUTE.

Ingrediente:
– 4,5 l de apa
– 8 flori de soc
– 400 g de zahar
– 3 lamai mari

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Preparare:

Etapa 1: Zaharul il punem pe foc cu 1 l de apa si amestecam pana ce zaharul se topeste complet,fara sa fiarba.

Etapa 2: Intr-un vas de sticla( de preferat) sau de plastic de 5 l punem florile de soc spalate si scurse de apa ,lamaile taiate feliute si adaugam siropul facut inainte.

Etapa 3: Completam cu restul de apa,agitam vasul si-l lasam la temperatura camerei in jur de doua,trei zile,agitand vasul de doua trei ori pe zi.

Etapa 4: Daca vrem ca sucul nostru sa fie gata mai repede il tinem la soare o zi sau doua depinde cat de cald e afara,agitand vasul de cateva ori pe zi.

Etapa 5: Cand este gata il filtram si-l punem in sticle pe care le pastram la frigider.

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ MAREA BRITANIE

Ingrediente:

-10-12 flori de soc

-3 lămâi

-250 g stafide

-1,5 kg zahăr

-25 g drodjdie proaspătă

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Preparare:

Culegeți florile de soc, complet înflorite, fără insecte. Ideal e să o faceți imediat după ploaie, deoarece aceasta alungă insectele. Pe de altă parte nu e indicat să spălați florile, deoarece rămân fără ploen, drept pentru care socata nu va mai avea aromă și nici culoare. Florile se taie de la tulpină, cu foarfeca.

Puneți într-un borcan florile de soc și opăriți-le cu 2,5 litri de apă clocotită. Adăugați stafidele tocate, sucul lămâilor și zahărul. Când lichidul a ajuns la temperatura camerei se adaugă drojdia, se acoperă cu un tifon curat și se lasă să fermenteze timp de 4 zile într-un loc luminos, de exemplu pe balcon, la soare. După această perioadă se strecoară lichidul, iar băutura se lasă să se limpezească. Socata astfel obținută se păstrează în locuri umbrite (chiar întunecoase) și răcoroase încă două luni, după care poate fi îmbuteliată în sticle. Socata se poate consuma ca atare după încheierea procesului de fermentare a florilor. Băutura se poate prepara și în extrasezon, din flori uscate de soc, recoltate în mai, uscate cu grijă întrun loc răcoros și păstrate în pungi de hârtie. Pentru că la uscare florile își pierd din aromă, la socata realizată în extrasezon se pun 2 – 3 flori în plus.

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ cu OREZ şi mentă

Ingrediente: 14 flori mari de soc cat mai parfumate (cam cât palma)

-10 litri de apă minerala plată

-4 lămâi

-1 kg de zahar brun

-10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie(se pot pune si 5g de drojdie proaspata)

-2-3 frunze de mentă

SOCATĂ – REŢETĂ SOCATĂ. Mod de preparare socata

Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa şi lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca 3-4 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa „respire”. In aceste trei zile compozitia trebuie amestecata de cel putin doua ori pe zi. Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun socata este gata. Sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o panza de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.

Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca. Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta proaspata ce vor impresiona musafirii.

Pentru cei care nu se descurcă, există şi clipuri video care te învaţă pas cu pas cum să faci socată

Cookies