Doctorul Carmen Dorobăț avertizează că șobolanii din București pot transmite boli grave. În tot acest timp, compania Ecoigienizare a început Campania de deratizare. Momentan, însă, doar în subsolurile blocurilor, deoarece ploaia nu permite acest lucru la suprafață.
Șobolanii din București pot transmite boli grave. Carmen Dorobăț, medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a explicat în cadrul emisiunii „În fața Națiunii” de la Antena 3, despre bolile grave transmise de rozătoare.
Deși par inofensivi, șobolanii atacă atât oamenii cât și alte animale, iar mușcătura poate fi extrem de periculoasă.
„Prezența acestor rozătoare determină o boală foarte gravă care se numește leptospiroză și care poate să ducă la deces, pentru că afectează și ficatul și rinichiul și inima. Poate această mușcătură, la șobolanii agresivi, să ducă la suprainfecții cu flegmoane deosebit de grave, cu zone de necroză și fasceita necrozantă, o infecție gravă care duce la necroza straturilor superficiale de mușchi și piele, deloc ușoare, iar rozătoarele acestea aduc pe lângă ele și purici, în special în acest decor meteorologic umed și cald”, a spus Carmen Dorobăţ.
Șobolanii din București se înmulțesc pe zi ce trece și au pus stăpânire pe Capitală. După ce au ros cablurile din zona Unirii și au reușit să dea peste cap traficul din centrul Bucureștiului, alţi şobolani au fost surprinşi pe raftul unui magazin alimentar din Sectorul 1.
Deratizarea se face deocamdată în subsoluri, unde sunt lăsate cutii cu otravă. De săptămâna viitoare însă, angajații companiei municipale promit să înceapă curățenia generală și în parcuri. Cu o condiție: să se oprească ploile.
În fiecare subsol sunt lăsate în medie trei recipiente, iar o singură echipă reușește să deratizeze astfel 30 de scări în fiecare zi.
De săptămână viitoare, angajații de la Ecoigienizare, dacă vremea o va permite, vor începe să deratizeze și în parcuri sau în spațiile dintre blocuri.