Soarta parcului Herăstrău va fi decisă la un nou termen. Oprescu nu a fost lăsat să vorbească

de:
17 feb. 2015
5 Afișari
Soarta parcului Herăstrău va fi decisă la un nou termen. Oprescu nu a fost lăsat să vorbească

Curtea de Apel București va decide soarta parcului Herăstrău la un nou termen pe data de 17 martie. În cadrul ședinței de marți, avocata Clubului Sportul Studențesc București a depus noi probe la dosar.

Mai exact, este vorba despre o ordonanță DNA potrivit căreia certificatul de proprietate prin care cele 7 hectare de parc au fost date de Ministerul Tineretului și Sportului în proprietatea BTT, pe 20.12.1999, ar fi fost semnat în fals (semnătura nu ar aparține ministrului în funcție la vremea respectivă). 

potrivit căreia semnătura de pe certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului de șapte hectare este falsă și nu ar aparține ministrului Tineretului și Sportului de la acea dată.

Avocata Biroului de Turism și Tineret (BTT) a cerut însă instanței să respingă aceste probe, iar instanța ulterior le-a respins considerând că nu sunt pertinente în raport cu obiectul judecății.

De asemenea, instanța a solicitat Guvernului să prezinte inventarul bunurilor care făceau parte din patrimoniul Biroului de Turism și Tineret în anii 1991-1992, după ce avocata Clubului Sportul Studențesc București  a făcut o cerere în acest sens. 

La ședință a participat și primarul Sorin Oprescu care a dorit să ia cuvântul și să-și expună punctul de vedere privind cele 7 hectare din Parcul Herăstrău, însă președinta completului de judecată de la Curtea de Apel București l-a invitat pe Sorin Oprescu la următorul termen.

„Eu sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia, am încredere şi, de aici înainte, nu facem altceva decât să convieţuim. Nu mă apuc să dărâm o serie întreagă de lucruri, de altfel eu nici n-aş putea, încă el fiind considerat proprietar”, a declarat Sorin Oprescu.

„La fiecare clădire de acolo, am discutat de-a lungul anilor cu proprietarii, i-am rugat să refacă ceea ce era în Parcul Herăstrău, cum ar fi cluburile şcolare, cluburile de yachting, primind şi aprobare pentru a funcţiona într-un parteneriat cu Administraţia Lacurilor şi Parcurilor. Sigur că mulţi nu au primit aceste autorizaţii pentru o serie întreagă de cauze legate de lege şi nu am putut să trec peste acest lucru. Au fost cazuri când construcţii edificate fără autorizaţie, aşa-numite construcţii temporare, au fost desfiinţate de-a lungul celor şase ani de zile”, a mai adăugat edilul.

„Am reuşit în şase ani de zile să recuperăm 120.000 de metri pătraţi, am desfiinţat aproape 2.800 de construcţii ilegale, făcute pe spaţiul verde, iar în parcuri am reuşit să obţinem pe calea dreaptă, de multe ori a justiţiei, 30.000 de metri pătraţi. Nu pot să las parcurile şi nu pot să nu mă intereseze toate aceste lucruri, atâta timp cât spaţiul public s-a îngustat în cei 25 de ani care au trecut de la momentul 1990”, a spus Sorin Oprescu marți.

„Inca din anul 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul de Yachting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu, instanta admitand cererea Municipalitatii de a-si apara un teren care-i apartine inca de pe vremea lui Carol I.

Precizez ca terenul in litigiu, la momentul emiterii Certificatului de atestare, era parte integranta a Parcului Herastrau – monument istoric, fiind domeniul public al Municipiului Bucuresti.

Asa cum arata inscrisurile puse la dispozitia instantei, terenul de 7 ha reprezinta o sectiune dintr-o suprafata mai mare de teren expropriat pentru cauza de utilitate publica in baza Legii pentru crearea Parcului National (ulterior Herastrau ), infiintat prin Legile din anul 1910 si 1912″, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor decide pe 17 martie dacă terenul va rămâne al municipalităţii sau va ajunge la omul de afaceri Bartolomeu Finiş. Reamintim că procesul este pe rolul instanţelor de judecată de 13 ani. 

În 2003, terenul de pe malul lacului Herăstrău a fost vândut de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) firmei Domino 94 Impex, în spatele căreia s-ar afla controversatul om de afaceri Bartolomeu Finiş. BTT nu era proprietar al terenului, ci doar administrator, terenul fiind primit în folosință gratuită de la Primăria Municipiului București pentru desfășurarea de activități sportive și pentru tineret. Cu toate acestea, BTT a primit de la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), condus de Crin Antonescu, un Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra celor 7 ha de teren. Atât certificatul, cât și contractul de vânzare-cumpărare încheiat de BTT cu Domino 94 Impex sunt acum contestate în instanță de reprezentantul secţiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară. Din 2009, s-a alăturat Clubului de Yachting în procesul pentru salvarea celor șapte hectare de parc și Primăria Capitalei, instanţa admitand cererea municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i apar­ţi­ne încă de pe vremea lui Carol I. 

De nouă ani, reprezentantul secţiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, se luptă în instanță pentru anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra a 7 ha din Parcul Herăstrău, emis de către Ministerul Tineretului și Sportului în favoarea BTT, dar și a contractului de vânzare-cumpărare prin care BTT a înstrăinat cele 7 hectare către Domino 94 Impex (62.722,44 mp) și SC NIK IMPEX SRL (diferența până la 7 ha). Acţionarii firmei Domino 94 Impex SRL , care a primit cea mai mare parte a terenului de pe malul lacului Herăstrău, sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) şi Mihaela Carmen Finiş (50%). Carmen este soţia lui Bartolomeu Finiş, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner.

Soarta celor 7 hectare din Parcul Herăstrău a fost schimbată în 1999 când Ministerul Tineretului si Sportului, condus la acea vreme de Crin Antonescu, a emis in favoarea SC Biroul de Turism si Tranzactii SA (SC BTT SA) un certificat de atestare a dreptului de proprietate (Seria M 15, nr.0053) pentru terenul în suprafață de 69982,40 mp situat pe Soseaua Nordului nr.7-9, sector 1, în incinta Parcului Herastrau.

Certificatul a fost emis ilegal, susține Liviu Doară, ministerul încălcând două condiții esențiale. „Pentru a se putea emite Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra celor 7 ha trebuiau respectate cumulativ 2 condiții impuse de HG nr.834/1991 și anume: terenul să se afle în patrimoniul societății comerciale la data înființării și să nu aparțină domeniului public. Niciuna din condiții nu a fost respectată. În Raportul de Evaluare a obiectivului BTT-HERASTRĂU, întocmit de Autoritatea Națională pentru Turism, raport care prezintă situația patrimoniului la 31.10.1999, se arată că cele 7 ha aparțin domeniului public al Municipiului București, administrat de Primăria Municipiului București și dat în folosință către BTT”, a declarat pentru B365.ro, Liviu Doară. Detalii AICI.

Mai mult, MTS nu putea emite certificate de atestare a dreptului de proprietate în favoarea BTT. Direcția de Patrimoniu a Ministerului Tineretului și Sportului specifică clar într-un referat întocmit la 15 martie 2000 că „acest minister nu reprezinta minister de resort pentru SC BTT SA si in consecinta nu poate emite certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor in favoarea acestei societati”. Potrivit aceluiași raport,  ministerul nu a cunoscut si nu cunoaste patrimoniul societatii, precum si situatia juridica a terenurilor pentru care se cer certificate de atestare a dreptului de proprietate privata.

 

Cookies