Oprescu e contra eutanasiei, prefectul pentru. Consiliul General decide soarta maidanezilor

de:
22 nov. 2011
1 Afișari
Oprescu e contra eutanasiei, prefectul pentru. Consiliul General decide soarta maidanezilor

Potrivit legii adoptate de deputaţi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va fi cel care va decide soarta câinilor fără stăpân. Consilierii vor avea de ales între trei variante: păstrarea câinilor pe străzi ca în prezent, păstrarea câinilor în adăposturi după sterilizare, cu toate costurile aferente sau eutanasierea lor după trecerea unui termen de 30 de zile de la cazarea lor în adăposturi, dacă nu au fost adoptaţi sau revendicaţi.

Primarul general, Sorin Oprescu, dar şi directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) sunt împotriva eutanasiei. Robert Lorentz, directorul ASPA, spunea chiar, în urmă cu cîteva luni, că daca se va decide ca maidanezii să fie eutanasiaţi în Bucureşti el îşi va da demisia.

De cealaltă parte, prefectul Capitalei salută votul acordat astăzi în Camera Deputaţilor. „Raţiunea a învins ipocrizia şi felicit parlamentarii pentru votul de astăzi pentru că, prin votul lor, au dat dovadă de grijă faţă de oameni. Pentru mine această lege reprezintă o victorie, după un an şi jumătate de luptă. Prin aplicarea acestei legi copiii se vor simţi în siguranţă pe străzi şi în parcuri, turiştii care ne vizitează orasul nu vor mai fi alungaţi de haitele de câini şi, astfel, intrăm într-o stare de normalitate. Din acesf moment aştept responsabilitate şi din partea primarului general care, dacă doreşte, poate să rezolve problema, având la îndemână toate instrumentele necesare”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

De asemenea, PDL Bucureşti a transmis printr-un comunicat de presă că „administraţiile locale, de orice culoare politică ar fi ele, sunt direct răspunzătoare de această problemă” şi că „din acest moment nu mai există scuză pentru nerezolvarea problemei câinilor”. „Votul de astăzi este doar un prim pas către soluţionarea problemei. Decizia va aparţine într-un final administraţiilor locale, ele urmând să-şi consulte cetăţenii asupra variantei de rezolvare…Toţi primarii trebuie să-şi facă bine calculele asupra oportunităţii soluţiei pe care o propun şi să o prezinte public”, susţin reprezentanţii PDL Bucureşti.

La nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, majoritatea este deţinută de PDL, alături de PRM şi PNG.

Potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, în Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân. Municipalitatea asigură însă în acest moment mai puţin de 500 de locuri în cele două adăposturi.

De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie, 6.712 persoane au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş muşcate de câini dintre care 1.311 copii. Anul trecut, s-au prezentat la Matei Balş cu plăgi muşcate 13.220 de persoane, iar în 2009 12.830 de bucureşteni.

Cookies