Soarta Halei Matache depinde de un nou studiu istoric

de:
23 feb. 2011
0 Afișari
Soarta Halei Matache depinde de un nou studiu istoric

Primăria Capitalei vrea să mute Hala Matache cu câţiva metri mai în spate faţă de amplasamentul actual pentru a putea construi Diametrala Nord-Sud Buzeşti – Berzei – Uranus. Mutarea a fost avizată şi de Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul primăriei. Totul se împotmoleşte însă la Ministerul Culturii. Municipalitatea nu are voie să se atingă de Hala Matache până nu primeşte avizul de la Cultură. Acest aviz depinde acum de un nou studiu istoric comandat în decembrie 2010.

„Hala nu are şi nu a avut niciodată aviz de demolare. Nu se mişcă nimic acolo până nu este dat aviz de la Cultură. Studiul istoric va stabili valoarea clădirilor şi va propune soluţii”, a declarat pentru B365.ro, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Studiul va fi realizat de Hanna Derer, membru în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. De altfel, arhitecta Hanna Derer a realizat şi studiul de fundamentare privind resursa culturală a Diametralei Nord-Sud, în 2006 şi este cunoscut faptul că se opune acestui proiect al Primăriei Capitalei. „Între concluziile studiului de fundamentare şi ceea ce se dorea prin diametrală exista un conflict major. Pe scurt, concluziile studiului de fundamentare legat de resursa culturală, erau:  „, declara în decembrie Hanna Derer, într-un interviu acordat Observatorului Urban Bucureşti.

Diametrala Nord-Sud va face legătura între Piaţa Victoriei şi Palatul Parlamentului. Potrivit primarului general, când va fi terminat, noul bulevard va permite traversarea Capitalei de la nord la sud în 15-20 de minute. Până atunci însă, bucureştenii mai au de aşteptat. Primul tronson, din cele trei pe care le are lucrarea, va fi terminat pe parcursul acestui an, urmând ca apoi să demareze lucrările la cel de-al doilea tronson, cuprins între Vasile Pârvan şi intersecţia Tudor Vladimirescu cu Calea Rahovei.

Cookies