Soarele, tot mai scump la vedere în București. Distanța dintre blocuri este din ce în ce mai mică

01 mai 2021
233 afișări
Soarele, tot mai scump la vedere în București. Distanța dintre blocuri este din ce în ce mai mică

Distanţa dintre blocurile din București este cu puţin peste 15 metri, iar locatarii văd doar în anumite perioade ale anului lumina soarelui. Mai mult, în unele cartiere, accesul unei maşini de pompieri se realizează foarte greu.

Locatarii blocurilor din București, mai ales cei care locuiesc în ansamblurile de locuințe recent construite, au o distanță de aproximativ 15 metri între construcții, ceea ce face ca lumina soarelui să ajungă rar la ei.

Este, practic, un dezastru urbanistic provocat de faptul că legea este încălcată pentru că aşa s-au obişnuit dezvoltatorii, notează AlephNews, care tratează pe larg acest subiect.

Sursa citată a stat de vorbă cu oameni care locuiesc în complexe rezidențiale noi.

  • „Pe noi nu ne deranjează pentru că suntem departe aici. Dar probabil pe cei din spate îi cam deranjează”, spune Daniel.
  • „Dacă mergeţi în cartierul Exigent acolo mi se par destul de apropiate şi lumina lipseşte cu desăvârşire”, a declarat Raluca.
  • „Am înţeles că sunt la distanţă legală. Sunt mai apropiate întradevăr decât cele din restul cartierului. Dimineaţa şi spre după amiaza avem momente de însorire. Depinde de momentul zilei”, a comentat un alt locatar al unui bloc.

Bogdan Ivan, secretarul general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari Urbanis este surprins. El crede că aceste derogări de construcție sunt din cauza faptului că PUZ-urile de sector au fost suspendate atunci când blocurile se construiau. Mai mult, ele trebuiau ajustate în aşa fel încât constructorii să ştie care trebuie să fie distanţa dintre blocuri.

„Orice ştire negativă sau orice încălcare a legii afectează o întreagă comunitate mai ales prin prisma imaginii. La acest moment aceste cazuri sunt foarte rare pentru că la majoritatea investiţiilor sau ansamblurilor rezidenţiale care se construiesc respectă aceste prevederi. Ar trebui ca astfel de situaţii să nu mai apară şi anume ca distanţa dintre blocuri să fie mai mică decât minimul absolut essential”, a explicat Bogdan Ivan.

Radu Negoiţă este arhitect şi el îţi spune că legea este încălcată pentru că aşa s-au obişnuit dezvoltatorii.

„O problemă de exemplu ar putea să fie spaţiile verzi. Parcarea era aproape lipită de faţada blocului. Uneori accesele sunt dificile fie că sunt pietonale, fie că sunt auto fie că sunt cele pentru pompieri. Instituţiile nu pot să verifice corect cine are genul ăsta de situaţii. Oalele sparte nu le plătesc cei care ştampilează le plătesc cei care cumpără”, este de părere arhitectul Radu Negoiță.

Risc la cutremur sau în caz de incendiu

„Clădirile din spatele meu sunt despărţite de mai puţin de 18 metri. Ce s-ar întâmpla dacă acum ar izbucni un cutremur? Mai mult, câte maşini de pompieri ar încăpea pe această stradă dacă acum ar fi un incendiu?”, a transmis acesta.

Cookies