SMURD și ISU și-au mutat dispeceratele în Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență

de:
20 iun. 2018
15 Afișari
SMURD și ISU și-au mutat dispeceratele în Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență

Edilul general, Gabriela Firea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne dr. Raed Arafat au efectuat o vizită la Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă (CMISU), a informat Primăria Capitalei prin intermediul unui comunicat.

„Am preluat acest proiect doar la nivel de clădire, l-am dotat cu echipamente ultramoderne, iar în prezent este pus la dispoziţia serviciilor de urgenţă. Aş dori să subliniez faptul că iniţial, acest Centru a fost proiectat pentru a funcţiona numai în situaţii de urgenţă, adică de cel mult câteva ori pe an. Având în vedere că este dotat cu echipamente IT şi de comunicaţii de ultima generaţie, am luat decizia, împreună cu instituţiile şi serviciile implicate în procesul de gestionare a situaţiilor de urgentă din Bucureşti şi Ilfov, ca acest obiectiv să devină un centru unic de comandă, care să funcţioneze 24h/24 şi în situaţii de rutină. Pentru această măsură, am răspuns prompt solicitărilor venite din partea agenţiilor şi am făcut toate reconfigurările necesare, am suplimentat dotările, astfel încât activitatea acestora să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii”, a precizat Firea.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că va întreprinde toate măsurile astfel încât Serviciul de Ambulanţă să se poată muta în noul centru cât mai curând, iar secretarul de stat Raed Arafat a declarat că prin mutarea dispeceratelor în acest sediu, activitatea de gestionare a situaţiilor de urgenţă a fost optimizată şi că tot aici va funcţiona şi Centrul de perfecţionare a dispecerilor pentru jumătate din România.

În perioada 11-18 iunie au fost preluate 5.220 de apeluri de urgenţă, cu o medie de 746 de apeluri pe zi, a menţionat PMB.

Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă, situat în şoseaua Cotroceni nr. 34, sectorul 6, are o suprafaţă totală de 6.061,75 m şi este structurat pe trei niveluri.

Sistemul Informatic Integrat stă la baza centrului de comandă şi control. Acesta asigura coordonarea centralizată a instituţiilor implicate, făcând posibilă vizionarea tuturor resurselor disponibile pe staţiile de lucru şi pe un ecran unic de mari dimensiuni (video-wall), situat în sala operaţională.

Sistemul comunică şi cu: Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgentă (112), Sistemul de Management Informaţional pentru Situaţii de Urgentă, Sistemul de Monitorizare Trafic (BTMS), „Linia verde” a PMB, DISPEC – Sistemul românesc de teletriaj şi dispecerizare din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Aplicaţia de gestiune a paturilor libere din spitale (ASSMB), Banca de date urbană a PMB, sistemul de fluxuri video al Metrorex, Sisteme AVL de localizare resurse de intervenţie; sisteme de colectare automată a datelor din sistemele operatorilor de sprijin care monitorizează factorii de risc şi transmit alerte; sisteme de alertare şi avertizare de tip broadcast (panouri stradale, panouri Metrorex, sirene, mesaje SMS).

Aplicaţia de date a centrului are interfeţe dedicate schimbului de date cu toate agenţiile şi actorii implicaţi în managementul situaţiilor de urgenţă. Dotările clădirii asigură funcţionarea independentă timp de minim 72 de ore, fiind prevăzută cu generatoare de energie electrică, rezervă de combustibil de peste şase tone, rezervă de apă de patru tone.

La vizita de marţi au mai fost prezenţi managerul general SABIF, dr. Alis Grasu, directorul general al STS, generalul Ionel Sorinel Vasilca, inspectorul general al IGSU, generalul Dan Paul Iamandi, inspectorul şef ISUBIF, Orlando Cătălin Şchiopu, şi coordonatorul SMURD, dr. Bogdan Opriţa.

Cookies