Skatepark ilegal construit în parcul Titanii din Sectorul 3. Negoiță a transformat renovarea unui amfiteatru de vară într-un skatepark, fără nicio autorizație de construire

03 sept. 2021
827 Afișari
Skatepark ilegal construit în parcul Titanii din Sectorul 3. Negoiță a transformat renovarea unui amfiteatru de vară într-un skatepark, fără nicio autorizație de construire

Un skatepark a fost construit de primarul Robert Negoiță în parcul Titanii din Sectorul 3 încă de anul trecut, însă de abia acum s-a aflat că acesta nu avea nicio autorizație de construire. Mai mult, acolo ar fi trebuit de fapt să fie renovat un amfiteatru de vară, conform proiectului, însă edilul a luat singur altă decizie. Recent, Primăria Sectorului 3 a primit o nouă amendă de la Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la această situație.

Primăria Sectorului 3 a fost amendată recent de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) cu 11.000 de lei, asta după ce aceasta a transformat un teatru de vară din Parcul Titanii, deschis în 1983, într-un skatepark pentru care nu avea autorizație de construcție. Conform unui proiect aprobat în 2015 și demarat în 2019 amfiteatrul de vară trebuie renovat, însă în schimb a fost demolat.

Skatepark ilegal construit în locul unui amfiteatru ce trebuia renovat

Inspectoratul de Stat în Construcții a mai dat amenzi și acum două luni primăriei și firmelor sale de construcții, după ce nici șantierul de la Biblioteca Națională, acolo unde doi oameni au murit, nu avea autorizație de construcție. Autoritățile din S3 au fost amendate cu 5.000 de lei și, respectiv, 150.000 de lei.

Povestea din parcul Titanii a început în 2015, atunci când a fost aprobat un proiect prin care teatrul de vară inaugurat în 1983 în Parcul Titanii, aflat într-o stare deplorabilă, trebuia să fie renovat de Primăria Sectorului 3. Totuși, una dintre companiile din subordinea Primăriei Sector 3 a început să ridice un skatepark care a fost dat în folosință încă de anul trecut.

Mai mult, scrie Libertatea, spațiul a fost folosit încă de dinainte să se termine lucrările, spun oamenii din zonă. De asemenea, șantierului îi lipsea panou informativ, la fel ca în cazul șantierului de la Biblioteca Națională (suprinzător aici este că lucrările nu au fost oprite nici după controale din partea autorităților).

Discuții în Consiliul Local Sector 3 cu privire la această situație cu acest skatepark

 

Consilierii locali au fost înștiințați cu privire la aceste situații și ele au fost discutate în mai multe ședințe de Consiliu Local, însă Negoiță a amânat mereu să explice ce se întâmplă acolo. Totuși, pe 31 august 2021, acum câteva zile, ISC a transmis că acest skatepark nu avea autorizație de construcție.

Povestea șantierului din Parcul Titanii a începe prin 2015, când, prin Hotărârea Consiliului Local 142 din 30 iunie, a fost aprobată investiția „reamenajare amfiteatru Parc Titanii”. Valoarea investiției era de aproximativ 400.000 de euro, iar renovarea urma să dureze 3 luni. Timp de 4 ani nu s-a întâmplat însă nimic, până când la jumătatea lui 2019, amfiteatrul a început să fie demolat. Negoiță a recunoscut demolarea, însă a spus că în loc se va amenaja „un parc”. În 2020 a apărut, în schimb, un skatepark.

Primăria S3, obligată de Garda de Mediu să desființeze lucrările și să aducă zona la forma inițială

Garda de Mediu a venit în Parcul Titanii în 2020 și 2021 și a decis că terenul trebuie să revină la starea inițială, deoarece nu are toate avizele necesare. Primăria Sector 3 a fost obligată să desființeze lucrările și să readucă terenul la starea inițială.

Garda de Mediu spune că „nu s-au putut prezenta documentele care au stat la baza legalității realizării proiectului din punct de vedere al protecției mediului (acordul de mediu/decizia etapei de încadrare/clasarea notificării)”. Adică certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru cei 716 metri pătrați pe care e construit skateparkul din Parcul Titanii.

Negoiță se apără și spune că era nevoie de un skatepark în zonă

Edilul Sectorului 3 spune că lucrările erau necesare pentru că cererea pentru skatepark era una mare și în timpul ședințelor de la S3 a ironizat plângerile că zona ar avea probleme în zona de construcție.

„Prefabricatele sunt făcute de către societatea noastră și montate de către primărie. Că nu sunt perfecte, am mari speranțe că vă implicați și mergeți la fabrica de prefabricate și îi învățați pe colegii de acolo cum să lucreze mai bine”, spunea Negoiță atunci, explicând că amfiteatrul n-a putut fi refăcut pentru că „nu ne-am luat aviz de la ISU”, așa că „i-am dat o utilitate” locului.

Primăria Sectorului 3, sancționată de inspectori

Inspectoratul de Stat în Construcții a primit mai multe plângeri, așa că în 31 august 2021 a confirmat că Primăria Sectorului 3 și companiile din subordine nu au avut autorizație de construire a acelui skatepark în locul fostului teatru de vară.

Controlul inspectorilor a arătat următoarele:

1. Lucrările au fost făcute fără autorizație „Lucrările de desființare a amfiteatrului și realizarea pe același amplasament a unui spațiu special amenajat pentru folosirea skateboardurilor, bike-trial-urilor și rolelor au fost realizate de Primăria Sectorului 3 fără obținerea în prealabil a unei autorizații de desființare/construire, fapt ce contravine prevederilor art. 1 și art. 3 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, au spus inspectorii.

2. Primăria și-a dat dispoziție de demolare pe motiv că amfiteatrul era degradat „Ca urmare a verificărilor efectuate de inspectorii în construcții la Primăria Sectorului 3, s-a constatat că nu a fost emisă autorizație de desființare/construire”, lucrările de desființare fiind executate „în baza unei dispoziții a Primăriei Sectorului 3 în care au fost invocate prevederile art. 33 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (…)  privind desființarea pe cale administrativă a construcțiilor existente în incinta Teatrului de Vară, amenajat în Parcul Titanii-Titănel, pe domeniul public, parc aflat în administrarea Direcției de Parcuri din cadrul Primăriei Sectorului 3, construcții aflate într-un stadiu avansat de degradare, conform referatului Serviciului Disciplină în Construcții din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală din PS3”, au mai explicat inspectorii.

3. Inspectorii au amendat Primăria Sectorului 3 „Față de cele constatate, privind încălcarea de către Primăria Sectorului 3 a prevederilor art. 27, alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (…) inspectorii au aplicat Primăriei Sectorului 3 sancțiunile contravenționale prevăzute de cele două legi”.

Cookies